średni
5min.
8min.
4 Porcje | |
---|---|
1-5 szklanki | ciepłego mleka |
1 łyżeczka | cukru |
2 łyżki | suchych drożdży |
4 szklanki | mąki uniwersalnej |
2 | jajka |
1 łyżeczka | soli |
1/4 szklanki | cukru |
Skórka cytrynowa lub pomarańczowa | |
0,5 kg | ulubionych owoców (np. truskawki lub jagody) |
Podgrzej mleko w małym garnku, nie doprawdzając jednak do wrzenia. Dodaj cukier, zamieszaj, dodaj rozkruszone drożdże.
Umieść wszystkie składniki w dużej misce miksującej lub mikserze do ciasta. Dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki.
Umieść ciasto w misce. Przykryj i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
Umyj owoce w sitku i pozostaw do wyschnięcia na ręczniku papierowym. Gdy ciasto odpocznie wystarczająco długo, połóż je na czystej, płaskiej powierzchni.
Uformuj ciasto w gładką kulę. Rozwałkuj i pokrój na plastry o grubości 3 cm. Uformuj z każdego plastra kulkę i rozwałkuj ją. Na środku każdego z plastrów umieść owoce i zawiń brzegi ściskając mocno.
Gotowe knedliki połóż na blacie posypanym mąką i przykryj ściereczką, zostawiają je na ok. 15-20 minut.
Aby ugotować knedliki, będziesz potrzebował dużego garnka z pokrywką, wypełnionego do połowy wodą. Wodę doprowadź do wrzenia. Włóż knedliki jeden po drugim do garnka i wymieszaj drewnianą łyżką. Po ugotowaniu będą dwa razy większe, więc nie wkładaj ich zbyt wiele.
Przykryj garnek pokrywką i ponownie doprowadź do pełnego wrzenia. Zmniejsz temperaturę do średnio wysokiej i umieść drewnianą łyżkę między pokrywką a garnkiem, aby para mogła ujść.
Gotuj przez 4 minuty, pdchylając pokrywkę i drewnianą łyżką obracając każdego knedla. Ponownie załóż pokrywkę i kontynuuj gotowanie jeszcze przez cztery minuty.
Kiedy knedliki są gotowe do wyjęcia, trzeba działać szybko. Przygotuj dużą miskę, zakrzywioną szpatułkę i dwa widelce. Wyjmuj po jednym knedlu na raz i szybko umieść widelce naprzeciw siebie na szczycie knedl, delikatnie go rozrywając, aby para mogła się wydostać. Jeśli para nie zostanie uwolniona, knedle stracą swoją puszystość. Szybkość jest tutaj bardzo ważna. Podawać na gorąco.
Knedla można podawać posypane cukrem pudrem, z ulubionym jogurtem lub domowym kwaśnym serem, skropione masłem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)