łatwy
20min.
30min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 2 łyżki | tłuszczu (masła lub słoniny) |
| 1 | mała cebula (drobno posiekana) |
| 6 | ząbków czosnku (mielonego) |
| 2 | duże ziemniaki (obrane i grubo posiekane) |
| 6 szklanek | bulionu drobiowego (lub wołowego, gorącego) |
| Sól dla smaku | |
| Świeżo zmielony czarny pieprz dla smaku | |
| Opcjonalnie: 3 ząbki czosnku (zmiażdżone) | |
| Do dekoracji: grzanki | |
| Do dekoracji: tarty ser |
W średnim rondlu rozpuść słoninę lub masło. Dodaj cebulę i czosnek i gotuj, aż będą zeszklone.
Dodaj gorący wywar i doprowadzaj do wrzenia. Dodaj ziemniaki, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie, aby uzyskać mocniejszy smak czosnku, dodaj 3 ząbki zmiażdżonego czosnku (niemielonego). Podawaj gorące, z grzankami i tartym serem do wyboru.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)