łatwy
180min.
60min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 2 kg | królika (bez skóry, wypatroszony, pokrojony na kawałki o wielkości porcji) |
| ocet winny | |
| 1 szklanka | oliwy z oliwek |
| 12 do 15 ząbków | czosnku (pokrojonego w paski) |
| 2 łyżeczki | soli |
| 1/2 łyżeczki | pieprzu |
| 1 | liść laurowy |
| 2 do 3 gałązek | rozmarynu |
| 2 | cytryny (na sok) |
| 1/3 szklanki | białego wina |
| 2 szklanki | wody |
Połóż kawałki królika na patelni i marynuj w wystarczającej ilości octu, aby przykryć do połowy.
Mocz z jednej strony przez 1,5 godziny, następnie odwróć i mocz z drugiej strony przez 1 1/2 godziny. Wyjmij z octu.
Na dużej patelni podsmaż marynowanego królika w gorącym oleju, aż będzie dobrze zrumieniony. Dodaj czosnek, a gdy lekko zrumieni się, wlej białe wino.
Przenieś wszystko z patelni (łącznie z olejem) do garnka z dobrze przylegającą pokrywką, dodaj sól, pieprz, rozmaryn i liść laurowy. Mieszaj powoli w wodzie, starając się nie doprowadzić do wrzenia.
Przykryj szczelnie i gotuj na wolnym ogniu (najniższe ciepło, aby utrzymać bardzo lekkie gotowanie) przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sok z cytryny i delikatnie potrząśnij garnkiem.
Gdy czas gotowania się skończy, wyłącz ogrzewanie i pozostaw garnek na kuchence na 10–15 minut.
Nie odkrywaj garnka podczas gotowania, dopóki nie dodasz soku z cytryny. Następnie ponownie mocno przykryj.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)