łatwy
30min.
30min.
| 8 Porcje | |
|---|---|
| 6 łyżek | oliwy z oliwek |
| 1 łyżka | papryki słodkiej |
| 2 łyżeczki | suszonego oregano |
| 1 szczypta | soli i czarnego pieprzu do smaku |
| 1 kg | filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na 5 cm kawałki |
| 3 ząbki | czosnku, zmiażdżonych |
| 1 łyżeczka | zmiażdżonych płatków czerwonej papryki |
| 2 szklanki | niegotowanego białego ryżu o krótkim ziarnie |
| 1 szczypta | nitek szafranu |
| 1 | liść laurowy |
| 0,5 | pęczka włoskiej pietruszki o płaskich liściach, posiekanej |
| 1 litr | bulionu z kurczaka |
| skórki z 2 cytryn | |
| 1 | cebula, posiekana |
| 1 | czerwona papryka, grubo posiekana |
| 0,5 kg | kiełbasy chorizo |
| 0,5 kg | krewetek, obranych i pozbawionych skórki |
W średniej misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, paprykę, oregano oraz sól i pieprz. Obtocz mieszaniną kawałki kurczaka. Przykryj i schłodź.
Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek, płatki czerwonej papryki i ryż. Gotuj, mieszając, aby pokryć ryż olejem, około 3 minut. Dodaj nici szafranowe, liść laurowy, natkę pietruszki, wywar z kurczaka i skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zredukuj ciepło do średnio niskiego poziomu. Duś 20 minut.
W międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na osobnej patelni na średnim ogniu. Dodaj marynowanego kurczaka i cebulę; smaż 5 minut. Dodaj paprykę i kiełbasę; smaż 5 minut. Dodaj krewetki; smaż, obracając krewetki, aż obie strony będą różowe.
Rozłóż mieszaninę ryżu na tacy do serwowania. Na wierzchu ułóż mieszankę mięsa i owoców morza.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)