łatwy
15min.
25min.
| 2 Porcje | |
|---|---|
| 2 | duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostki |
| 2 | szklanki oliwy z oliwek |
| 1 łyżka | soli |
| 3 łyżki | oliwy z oliwek |
| 1 | cebula, pokrojona w kostkę |
| 1 łyżeczka | soli |
| 1 ząbek | czosnku, drobno posiekany |
| 1 | czerwona papryka chili, mielona |
| 0,5 łyżeczka | wędzonej papryki |
| 50 g | całych obranych pomidorów, odsączonych |
| 0,25 | szklanki majonezu |
Połącz ziemniaki, 2 szklanki oliwy z oliwek i 3 łyżeczki soli na dużej patelni na zimno. Podgrzej na wolnym ogniu i gotuj, aż ziemniaki zmiękną, od 12 do 15 minut. Zwiększ temperaturę do wysokiej i smaż na złoty kolor, od 5 do 6 minut. Osusz na papierowych ręcznikach.
Podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu na średnim ogniu. Mieszaj cebulę z 1 łyżeczką soli w gorącym oleju, aż cebula zmięknie, 3 do 4 minut. Dodaj czosnek, chili i wędzoną paprykę; gotuj na wolnym ogniu przez 1–2 minuty. Dodaj pomidory i wróć do duszenia. Przenieś mieszaninę do blendera, przykryj i zmiksuj na puree, aż sos pomidorowy będzie gładki.
Patatas bravas podawaj z przecierem pomidorowym i majonezem do maczania.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)