średni
120min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 1 kurczak | |
| Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) | |
| pieprz | |
| sól | |
| cukier | |
| 3,5 szklanki ryżu | |
| 3 szklanki mleka | |
| łyżka masła + 150 g masła | |
| 3 łyżki mąki | |
| 3 szklanki rosołu | |
| sok z cytryny | |
| cukier | |
| 0,5 szklanki śmietany | |
| 5 żółtek | |
| 10 dkg rodzynek |
Kurczaka oczyść i podziel na części. Włóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz mocno ogień i gotuj dalej. Po kilkunastu minutach dodaj włoszczyznę.
Przepłukany ryż zalej wrzącym mlekiem. Dodaj łyżkę masła i sól, a następnie wstaw do piekarnika na 160°C i piecz przez ok. 30 minut.
Z roztopionego masła (150 g) i mąki przygotuj zasmażkę, powoli wymieszaj ją z zimnym rosołem. Dodaj do niej sok z cytryny, śmietanę, żółtka i cukier do smaku. Na końcu wrzuć sparzone rodzynki.
Przełóż na talerz ugotowany ryż, kawałki kurczaka i polej sosem. Warzywa z rosołu możesz wykorzystać do ozdoby dania. Pozostały sos przelej do sosjerki, a rosół podaj w bulionówkach.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)