średni
120min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie | |
| 1 kostka masła | |
| 1 szklanka cukru | |
| 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub opakowanie budyniu waniliowego bez cukru | |
| 6 jaj | |
| 3 duże ziemniaki |
Ziemniaki obierz i pokrój na małe części. Ugotuj i po odcedzeniu przepuść przez praskę. Następnie odstaw do ostudzenia.
Formę do pieczenia wyłóż papierem, tak by wystawał z niej na ok 3-4 cm.
Białka ubij na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem. Dodaj lekko ciepłe ziemniaki. Ucierając dalej dodaj ser, ekstrakt waniliowy (lub budyń). Na końcu dodaj żółtka.
Do powstałej masy, dodawaj partiami ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszaj. Gotową masę przełóż do formy.
Sernik piecz przez 80 minut w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i studź ciasto w nim. Dzięki temu sernik nie opadnie.
Sernik możesz oblać białą lub czekoladową polewą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)