łatwy
30min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 0,5 kg śledzi solonych w zalewie | |
| 2-3 cebule | |
| Kilka suszonych śliwek | |
| Koncentrat pomidorowy ok. 200g | |
| 5 łyżek octu | |
| 4 łyżki oleju | |
| łyżka cukru | |
| liść laurowy | |
| kilka ziaren ziela angielskiego | |
| sól, pieprz |
Śledzie opłucz z solonej zalewy. Najlepiej wymoczyć je przez kilka godzin w zimnej wodzie, co jakiś czas ją zmieniając.
Pokrój rybę na kawałki o wielkości ok. 2 cm. Przełóż do miski i zalej octem.
Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na patelni. Dodaj do niej posiekane śliwki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość duś kilka minut
Po wystudzeniu dodaj śledzie wyłowione z octu i całość wymieszaj.
Odłóż do lodówki i odczekaj dzień lub dwa. Po tym czasie śledzie będą najbardziej aromatyczne.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)