łatwy
70min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| ok. 1,3 kg | kurczaka (całego) |
| 1 kg | ziemniaków |
| 500 g | pieczarek |
| 1 pęczek | zielonej cebulki |
| 150 g | antipasti Casa Morando, typ: suszone pomidory (do znalezienia w lodówce) |
| 2 | cebule |
| 1 | ząbek czosnku |
| 1/4 | pietruszki Gut Bio – zioła w doniczce |
| 3 łyżki stołowe | oleju rzepakowego |
| 3/4 łyżeczki | kolorowego pieprzu |
| według uznania | soli jodowanej |
| 200 g | śmietany 18% |
Rozgrzej piekarnik do 180 °C (górna I dolna grzałka) lub do 160 °C (termoobieg). Kurczaka dopraw przyprawą do kurczaka Portland, przełóż go na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku ok. 70–85 minut.
Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w wodzie przez ok. 20-25 minut. Pieczarki dokładnie oczyść i przekrój na ćwiartki. Odetnij zieloną część cebulki, umyj ją i drobno posiekaj. Pomidory pokrój na kawałki.
Obierz czosnek i cebulę. Czosnek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w krążki. Z pietruszki oberwij listki, umyj je i drobno posiekaj.
Pieczarki podsmażaj przez ok. 5 minut na rozgrzanym oleju, a następnie zdejmij je z patelni. Obierz ziemniaki, pokrój je w plasterki i podsmaż je na pozostałym z pieczarek tłuszczu razem z cebulą i czosnkiem przez ok. 10-12 minut na złotobrązowy kolor. Jeśli to konieczne, możesz dodać jeszcze oleju.
Zmieszaj pieczarki, ziemniaki, zieloną cebulkę i pomidory. Podawaj kurczaka razem z przygotowanymi warzywami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)