średni
2,5godz.
| 12 Porcje | |
|---|---|
| 1 szt. | białej kapusty |
| 1,5 kg | wieprzowego mięsa mielonego (najlepsza będzie łopatka, szynka lub karczek) |
| 300 g | ryżu białego |
| 2 | cebule |
| 2 | jajka |
| 200 g | przecieru pomidorowego |
| sól | |
| pieprz | |
| majeranek |
Wyciąć głąb kapusty i włożyć resztę do osolonej, gotującej się wody na ok. 5 minut, po czym zdjąć liście z wierzchu. Powtarzać czynność aż do zdjęcia wszystkich liści.
Ugotować ryż, zmielić mięso, a do niego dodać pokrojoną i przysmażoną na złoty kolor cebulę oraz przyprawy. Zmieszać całość z ugotowanym ryżem, po czym nałożyć na liście kapusty i zawinąć. Uformowane gołąbki podsmażyć.
Sos pomidorowy mieszać z częścią wody po gotowaniu kapusty, do której dodać także sól i pieprz. Gołąbki ułożyć na brytfannie na pozostałych liściach kapusty, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość dusić ok. 2 h pod przykryciem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)