średni
30min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| Składniki na ciasto: | |
| 1 kg | mąki najlepiej poznańskiej |
| 1 | jajko |
| 1 łyżeczka | soli |
| 500 ml | ciepłej wody |
| Składniki na farsz: | |
| 1,5 kg | ugotowanych ziemniaków |
| 0,5 kg | sera białego w kostce |
| 2 | cebule |
| pieprz czarny | |
| sól | |
| oliwa | |
Zmieszać mąkę z jajkiem, solą i wodą i ugnieść na gładkie ciasto. Owinąć je folią i odłożyć na ok. 30 minut.
Posiekać drobno obraną cebulę i wrzucić na patelnię, uprzednio rozgrzewając na niej oliwę. Podsmażyć do uzyskania złotego koloru. W maszynce do mięsa zmielić ziemniaki i ser, dodając sól, czarny pieprz i usmażoną cebulkę.
Wyjąć ciasto z folii i podzielić na kilka części, każdą rozwałkowując na posypanym mąką blacie. Z cienkiego ciasta wyciąć kółka szklanką, a na środek każdego z wyciętych kółek nałożyć farsz. Uformować pierogi, sklejając brzegi każdego z wyciętych kółek.
Uformowane pierogi przykryć ścierką na obsypanej mąką tacy. Przygotować duży garnek i napełnić go wodą mniej więcej w ¾ objętości. Dodać łyżkę oliwy, sól i zagotować. Do wrzącej wody wrzucać pierogi (po kilka na sesję) i mieszać łyżką do momentu ich wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu wyjąć z wody.
Ugotowane pierogi można podać z usmażoną na złoty kolor, drobno siekaną cebulką lub też ze skwarkami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)