łatwy
1godz.
30min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 300 g | mąki gryczanej |
| 2 | jajka |
| 1 szklanka | mleka |
| 20 g | drożdży |
| 1 łyżeczka | cukru |
| do smażenia | olej |
| sól | według uznania |
| kawior, kwaśna śmietana |
Przygotuj rozczyn drożdży: utrzyj drożdże z cukrem i dodaj odrobinę ciepłego mleka. Dodaj łyżkę mąki i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce aż całość nieco wyrośnie.
Wymieszaj mąkę z mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Dodaj przygotowany wcześniej rozczyn i szczyptę soli. Przy dodawaniu mleka zwróć uwagę na to, by dodać go tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Odstaw ciasto na 30 minut i poczekaj aż wyrośnie. Po tym czasie rozgrzej olej i smaż na nim cienkie, okrągłe bliny – ich średnica powinna wynosić ok. 10 cm.
Bliny podawaj z kwaśną śmietaną i kawiorem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)