średni
40min.
40min.
| 6 Porcje | |
|---|---|
| 500 g | mielonego mięsa |
| 1 | duża cebula |
| 1 | łodyga selera |
| 1 | czerwona papryka |
| 2 | ząbki czosnku |
| 400 g | krojonych pomidorów |
| 2 | łyżeczki papryki słodkiej |
| 1 | łyżeczka suszonego oregano |
| 25 ml | Oliwa z oliwek |
| 1 | szklanka bulionu wołowego |
| makaron lasagne | |
| 50 g | mąki |
| 50 g | masła |
| 650 g | mleka |
| 1/2 | łyżeczki gałki muszkatołowej |
| 100 g | zółtego sera |
| só i pieprz |
Na początku pokrój cebulę, zetrzyj na tarce marchewkę, seler oraz czosnek. Następnie pokrój paprykę, usuń z niej nasiona.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę oraz seler. Smaż przez kilka minut, później dodaj mięso mielone i również je podsmaż z warzywami przez kilka minut.
Gdy warzywa i mięso będą zarumienione dodaj pomidory w puszce i wszystkie przyprawy (oregano, paprykę, sól i pieprz). Następnie dodaj bulion wołowy i gotuj wszystko razem prze 20 minut.
W czasie, kiedy gotuje się sos z mięsem, przygotuj sos beszamelowy.
W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, gotuj przez minutę. Następnie dodaj mleko, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje, co chwilę mieszając.
Przygotuj sobie naczynie żaroodporne (najlepiej kwadratowe lub prostokątne), na spodzie wyłóż 1/3 sosu beszamelowego, na to wyłoż makaron lasagne. Na makaron dodajemy 1/3 sosu pomidorowego z mięsiem, następnie sos beszamelowy i posypujemy wszystko serem. Następnie powtarzamy warswy jeszcze dwa razy.
Tak złożoną lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 st. C i pieczemy przez 40 minut.
Gotowe!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)