średni
2godz.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 1,1 kg | (1 opak.) podudzi z kurczaka (do znalezienia w lodówce) |
| 2 łyżeczki | soli ziołowej do potraw grill & steak |
| 4 łyżki | oleju słonecznikowego |
| 250 g | pieczarek brązowych |
| 500 g | pomidorków daktylowych mini |
| 3 | szalotki |
| 3 | ząbki czosnku |
| 4 łodyżki | ulubionych ziół w doniczce Gut Bio |
| 2 łyżki | przecieru pomidorowego Delikato |
| 200 ml | czerwonego wina Le Rouge IPG |
| 1 | czerwonego wina Le Rouge IPG |
| 1 łyżeczki | cukru rafinowanego Diadem |
| 1/2 łyżeczki | soli jodowanej |
| 20 g | orzeszków piniowych Trader Joe's |
| 60 g | margaryny lekko solonej (do znalezienia w lodówce) |
| 250 g | bagietki do wypieku Goldähren |
| Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Podudzia z kurczaka umyj i osusz. Dopraw solą ziołową (ok. 1 ½ łyżeczki), a następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Po podsmażeniu przełóż kurczaka do większego naczynia do zapiekania
Oczyść pieczarki, odetnij ich nóżki i podziel kapelusze na ćwiartki. Umyj pomidory. Obierz szalotkę i czosnek. Szalotkę pokrój w paski, a czosnek przeciśnij przez praskę. Umyj zioła, osusz je i grubo posiekaj.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka) lub do 180°C (termoobieg). Pieczarki, szalotkę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidorki i chwilę razem podsmażaj. Następnie dodaj przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę podsmażaj wszystko razem.
Rozmieszaj wino z kostką rosołową, dodaj do podsmażonej wcześniej mieszanki warzyw i zagotuj. Dopraw cukrem i pozostałą solą ziołową, dodaj posiekane zioła. Następnie rozłóż równomiernie na podsmażonych wcześniej podudziach z kurczaka. Coq au Vin piecz w piekarniku ok. 45–50 minut.
Orzeszki piniowe grubo posiekaj i upraż na patelni na złotobrązowy kolor. Następnie połącz je z margaryną. Ponacinaj bagietkę, pozostawiając między nacięciami jednocentymetrowe odstępy (uważaj, żeby nie przekroić bagietki). W nacięcia nałóż przygotowaną wcześniej margarynę z orzeszkami piniowymi. Bagietkę włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10–12 minut.
Coq au Vin z warzywami i sosem wyłóż na talerze i podawaj z ciepłą bagietką.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)