średni
10min.
70min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 500 g | pieczarek białych |
| 1 | mała szalotka |
| 50 g | sera Emmentaler HOFBURGER |
| 50 g | pistacji TRADER JOE'S |
| 60 g | masła klarowanego |
| 2 łyżki | bułki tartej |
| 1 i 1/4 łyżeczki | pieprzu mielonego |
| sól jodowana | |
| 1 kg | filetów wieprzowych |
| 1,5 łyżeczki | bulionu warzywnego |
| kilka | gałązek szczypiorku |
| 250 g | pomidorów daktylowych |
| 530 g | ziemniaków |
| rozmarynowe pesto (drobno posiekany rozmaryn w oleju) | |
| 2 łyżki | mąki pszennej |
| Do tego: | małe drewniane szpikulce, sznurek kuchenny |
| Niestety ze względu na sezon nie wszystkie pozycje są stale dostępne w naszym asortymencie. | |
Oczyść grzyby, odetnij korzenie i pokrój 50 g pieczarek w drobną kostkę, pozostałe grzyby poćwiartuj. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę razem z serem. Wyjmij pistacje ze skorupki i drobno posiekaj. W 10 g rozgrzanego masła klarowanego smaż ok. 5 minut pieczarki i kostki szalotki. Wymieszaj w bułce tartej, serze i pistacjach i dopraw ¼ łyżeczki pieprzu i w razie potrzeby solą.
Filety umyj, osusz, pokrój głęboko wzdłuż, wypełnij nadzieniem grzybowym (ewentualnie dodaj później resztę nadzienia do sosu), nabij szpikulcami i zawiąż sznurkiem kuchennym. Filety oprósz ½ łyżeczki pieprzu i w razie potrzeby dopraw solą, smaż na 20 g rozgrzanego masła klarowanego na średnim ogniu przez 8-10 minut, dodaj 400 ml wody i wywaru, doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem przez 25-30 minut.
Szczypiorek umyj, osusz i pokrój. Umyj pomidory. Smaż ćwiartki pieczarek w 20 g rozgrzanego masła klarowanego przez ok. 10 minut. Dodaj pomidory, krótko podsmaż, dodaj szczypiorek i dopraw ¼ łyżeczki pieprzu i w razie potrzeby posól. Wyjmij ziemniaki z torebki i smaż na 10 g rozgrzanego masła klarowanego przez 8-10 minut. Dodaj pesto rozmarynowe i krótko podgrzej.
Mąkę wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody. Wyjmij filety z wywaru mięsnego. Do wywaru dodaj wymieszaną mąkę, zagotuj i dopraw ¼ łyżeczki pieprzu i w razie potrzeby solą.
Z filetów zdejmij sznurek kuchenny i szpikulce, pokrój w plastry, ułóż na talerzach z sosem, mieszanką grzybowo-pomidorową i ziemniakami rozmarynowymi i podawaj.
:)
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)