łatwy
10min.
15min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 1 ząbek | czosnku |
| 1 | mała cebula |
| 150 g | ketchupu pomidorowego DELIKATO |
| 800 g | słodkich ziemniaków/batatów |
| 1 kg | skrzydełek z kurczaka MIĘSNE SPECJAŁY |
| Dodatkowo: | |
| 3 i 1/2 | łyżki oleju słonecznikowego BUTTELLA |
| 3/4 łyżeczki | kolorowego pieprzu |
| Sól w razie potrzeby | |
Do sosu barbecue obrać czosnek i cebulę, pokrój w drobną kostkę i usmaż na ½ łyżki rozgrzanego oleju. Dodać keczup, dusić ok. 5 minut i doprawić ¼ łyżeczki kolorowego pieprzu i w razie potrzeby solą.
Bataty obrać i umyć, pokroić na kawałki wielkości kęsa, wymieszać z pozostałym olejem i doprawić ½ łyżeczki kolorowego pieprzu i w razie potrzeby solą.
Smażyć skrzydełka kurczaka na (zamkniętym) grillu przez ok. 50–60 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220°C (konwekcja 200°C). Bataty piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku przez ok. 30–40 minut na złoty kolor lub piec na grillu (ok. 40–50 minut).
Ułożyć skrzydełka z kurczaka z sosem grillowym i batatami na talerzach i podawać.
Podrasuj sos barbecue chilli lub curry.
Dobrze smakuje z nim kolorowa sałatka.
Ugrilluj małe marynowane marchewki i dodaj do dania.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)