łatwy
20min.
60min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 800 g | ziemniaków |
| 800 g | kalarepy |
| sól | |
| 500 g | sznycli wieprzowych z szynki |
| 2 | świeże jaja Wesoły Kurnik |
| 120 g | mąki pszennej |
| 120 g | bułki tartej |
| 200 g | masła klarowanego |
| 200 ml | mleka 1,5% tłuszczu MILSANI |
| 100 g | serka śmietankowego |
| 60 g | tartego sera Edam |
| 1/4 łyżeczki | pieprzu czarnego |
| 1/4 łyżeczki | gałki muszkatołowej |
| 3 | łodyżki pietruszki |
| Niestety ze względu na sezon nie wszystkie pozycje są stale dostępne w naszym asortymencie. | |
Umyj i obierz ziemniaki i kalarepę, pokrój ziemniaki na pół lub ćwiartki i pokrój kalarepę w szerokie słupki. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie ok. 15-20 minut. Kalarepę gotuj w osolonej wodzie przez około 10–15 minut.
Sznycel umyj, osusz i delikatnie uklep. Ubij jajka i umieść w głębokim talerzu. Na głębokie talerze wrzuć 80 g mąki i bułki tartej osobno.
Odcedź kalarepę i zbierz ok. 300 ml wywaru. Podgrzej 2 łyżki masła klarowanego, wsyp pozostałą mąkę. Wlej zebrany wywar do gotowania na parze oraz mleko i zagotuj. Dodaj ser topiony i ser starty, roztop i dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj kalarepę.
Sznycle wrzucaj pojedynczo najpierw do mąki, następnie do ubitych jajek, a następnie do bułki tartej. Podgrzej pozostałe masło klarowane i smaż sznycle z każdej strony przez ok. 5 minut na złoty kolor. Pietruszkę umyj, odwiruj i oskub. Ziemniaki odcedź, posyp natką pietruszki, ułóż na talerzach ze sznyclami i kalarepą i podawaj.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)