łatwy
60min.
| 8 Porcje | |
|---|---|
| 2 kg | czerwonej papryki |
| 7 | pomidorów |
| cukinia | |
| 3 | duże cebule |
| 1 | główka czosnku |
| oliwa z oliwek | |
| sól, pieprz | |
| 5 łyżek | papryki słodkiej |
| 1 łyżka | papryki ostrej |
| 3 łyżki | octu winnego |
| ew. chili |
Paprykę umyj, usuń gniazda i pokrój. Następnie ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Kiedy skórka ściemnieje, gorące papryki przełóż do metalowej miski i przykryj talerzem na 20 minut. Dzięki temu łatwo zdejmiesz z nich skórkę.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wlej do garnka oliwę z oliwek i podgrzej na niej posiekaną cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszklą, dorzuć do garnka obrane papryki, pomidory i cukinię.
Gotuj, aż warzywa się rozgotują, a sos stanie się gęsty. Następnie dodaj ocet i przyprawy. Całość zblenduj na gładką masę. Możesz podgrzać jeszcze raz i odparować nadmiar płynu, żeby uzyskać odpowiednią gęstość.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)