W święconce i na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnego baranka! W kulturze katolickiej ten symbol przypomina nam Chrystusa i Jego ofiarę. Wiele osób w sympatycznych owieczkach widzi też symbol odrodzenia przyrody po zimowym śnie. Bez względu na to, dlaczego Twoja Wielkanoc nie może się obyć bez baranka, tę jadalną ozdobę warto wykonać samemu – to zadanie przyniesie radość całej rodzinie!
łatwy
1godz.
8 Porcje | |
---|---|
75 g | miękkiego masła MILSANI |
50 g | pszennej tortowej mąki DOBRE PLONY |
100 g | mąki ziemniaczanej |
100 g | cukru pudru |
1 | cukier wanilinowy (16 g) |
2 | jajka WESOŁY KURNIK – żółtko i białko osobno |
1 | łyżeczka proszku do pieczenia |
skórka otarta z małej cytryny |
Ustaw piekarnik na grzanie góra–dół i rozgrzej go do 175°C.
Wymieszaj oba rodzaje mąki z solą i proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce utrzyj mikserem masło tak, żeby powstała jasna, puszysta masa – powinno to zająć około 5 minut.
Do masy maślanej dodaj cukier puder, skórkę z cytryny oraz cukier wanilinowy.
Kolejno wlewaj do masy same żółtka, cały czas miksując, aż do połączenia składników.
Wsyp wymieszane wcześniej suche składniki. Na tym etapie ciasto może przypominać grube okruchy – nie zrażaj się tym! W kolejnym kroku uzyska właściwą konsystencję.
Białka jaj ubij na sztywną pianę – najlepiej dodaj do nich odrobinę soli, która pomoże uzyskać odpowiednią konsystencję. Piana jest gotowa, kiedy po nabraniu na łyżeczkę nie spływa z niej.
Delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta. Najlepiej dodawaj je stopniowo, żeby ciasto nie opadło i było puszyste.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika.
Piecz baranka ok. 25–30 minut do tzw. suchego patyczka.
Niektórzy przygotowują baranka z masła, cukru lub czekolady, ale najczęściej pojawia się w formie wypieku. Jakie ciasto na baranka wielkanocnego nadaje się najlepiej? Doświadczone gospodynie chętnie przygotowują klasyczne ciasto drożdżowe lub biszkopt, ale te wypieki wymagają nieco wprawy. Przepis na baranka wielkanocnego z formy przygotowanego z delikatnego ciasta piaskowego jest bardzo prosty, więc taki wypiek na pewno się uda, nawet jeśli to Twój kulinarny debiut!
Nasz przepis na baranka z ciasta piaskowego możesz nieco zmodyfikować, np. zamieniając skórkę z cytryny na skórkę pomarańczową i dodając nieco cytrusowego aromatu. Gotowe ciasto baranka wielkanocnego udekoruj, np. cukrem pudrem czy lukrem. Wszystkie potrzebne produkty do pieczenia znajdziesz w ALDI.
Dekoracyjna forma na baranka wielkanocnego może być przepisem na katastrofę: wgłębienia i zakamarki aż się proszą o to, żeby ciasto do nich przywarło i wypiek się nie udał. Zanim sięgniesz więc po przepis na baranka wielkanocnego z formy, blachę dobrze wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Wylej ciasto na baranka wielkanocnego na tak przygotowaną blachę – powinno wypełniać foremkę w około 3/4, bo dzięki dodatkowi proszku do pieczenia jeszcze trochę urośnie – i włóż do piekarnika na środkowy ruszt.
Piecz baranka do tzw. suchego patyczka, czyli tak długo, aż wykałaczka lub inny mały patyczek włożony w środek ciasta wyciągniesz całkiem czysty i nieoblepiony surowym ciastem. W zależności od tego, jak dużej formy używasz, powinno to zająć około 25-30 minut.
Pamiętaj, że każdy piekarnik zachowuje się nieco inaczej: starsze modele mogą się za mocno nagrzewać albo pracować za słabo, dlatego zawsze kontroluj, jak piecze się ciasto i czy nie robi się za bardzo brązowe.
Nie otwieraj drzwiczek piekarnika zbyt często, bo wpuścisz do środka zimne powietrze, które źle wpłynie na proces pieczenia! Najlepiej zerkać przez szybę, czy baranek równo się piecze i stopniowo przyrumienia.
Przepis na ciasto piaskowe na baranka wielkanocnego daje mnóstwo możliwości ozdobienia gotowego wypieku. Zanim włożysz go do koszyczka, możesz przyozdobić go tradycyjną chorągiewką z krzyżem wykonaną na przykład z wykałaczki i kawałka papieru albo przybrać bukszpanem lub baziami. Gotowego baranka warto też posypać kakao lub cukrem pudrem.
Marzy Ci się oryginalny baranek wielkanocny? Co powiesz na wypiek ozdobiony ryżem preparowanym, który będzie przypominać prawdziwe owcze runo? Takiego baranka najpierw posmaruj klasycznym lukrem i do polewy przyklej ziarnka ryżu.
Możesz też wykorzystać wiórki kokosowe lub płatki migdałów albo – jeśli nie brak Ci cierpliwości i precyzji – przygotować sztywny krem z białej czekolady, a następnie nakładać go na baranka szprycą cukierniczą miejsce przy miejscu, tworząc maleńkie rozetki. Taki baranek wielkanocny będzie bardzo efektowny – zarówno w koszyczku, jak i na wielkanocnym stole.
Dla tych, którzy nie wierzą we własne zdolności albo do dekorowania baranka zabrali się wyjątkowo późno, mamy bezbłędny patent na łatwe i szybkie ozdobienie wypieku: kawałek wstążki zawiązany na szyi baranka będzie prezentować się elegancko i minimalistycznie. Przejrzyj domowe zapasy – może znajdziesz kawałek tasiemki ze starego prezentu albo bukietu kwiatów? Taka dekoracja będzie nie tylko ładna, ale też w duchu zero waste!
Niezależnie od tego, jak udekorujesz swojego baranka, to na pewno będzie piękna i smaczna Wielkanoc! ALDI życzy Ci Wesołych Świąt i oczywiście mokrego Dyngusa!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)