średni
150min.
| 8 Porcje | |
|---|---|
| 50 g | drożdży |
| 460 g | mąki pszennej |
| 150 ml | mleka Milsani |
| 150 g | cukru rafinowanego |
| 4 | żółtka i 1 jajko z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik |
| 100 g | masła Milsani |
| 80 g | rodzynek Trader Joe's |
| opcjonalnie cukier puder Back Family |
Utrzeć drożdże z jedną łyżką cukru, dodając mleko, całość wymieszać. Dodać jeszcze pół szklanki mąki, a po ponownym wymieszaniu przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce. Stopić i ostudzić masło.
Po wyrośnięciu zaczynu dodać do niego rozbełtane z cukrem żółtka. Dodać mąkę, jajko i utrzeć całość. Po dokładnym wymieszaniu wlać masło i zagnieść dokładnie. Dodać do ciasta rodzynki i zagnieść jeszcze raz.
Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 minut. Natłuścić formę masłem i posypać tartą bułką.
Przełożyć ciasto do formy i odłożyć do wyrośnięcia po przykryciu ścierką (na ok. 30 minut). Piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyłożyć na talerz, odwracając formę do góry dnem. Udekorować cukrem pudrem, polewą bądź lukrem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)