średni
60min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| Składniki na ciasto: | |
| 1 kg | mąki |
| szklanka | wody |
| 1 | jajko |
| łyżka | smalcu |
| sól | |
| Składniki na farsz: | |
| 1 | gęś |
| gęsie podroby | |
| 500 g | mięsa z rosołu |
| 1 | cebula |
| 3 ząbki | czosnku |
| przyprawy korzenne | |
| sól | |
| pieprz czarny PORTLAND | |
| tymianek | |
| Składniki na omastę: | |
| 250 g | żurawiny |
| 1 łyżka | rafinowanego cukru Diadem |
| 4 łyżki | oleju roślinnego |
| 1 | cebula |
| 100 g | masła MILSANI |
| 250 ml | czerwonego wytrawnego wina |
| sól | |
| pieprz czarny PORTLAND | |
Gęś upiec w piekarniku w temperaturze 160 stopni (ok. 2,5 h), po uprzednim natarciu jej solą, pieprzem i przyprawami. Ostudzić gdy będzie już miękka i oddzielić mięso od kości.
Cebulę i czosnek zeszklić na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Dodać podroby i duśić przez 20 minut, podlać winem i ponownie dusić przez ok. pół godziny.
W maszynce do mielenia mięsa zmielić podroby, mięso z rosołu i z gęsiny. Doprawić wedle uznania.
Uformować z ciasta klasyczne pierogi, wypełnić je przygotowanym wcześniej farszem i gotować w wodzie z solą, a następnie lekko podsmażyć na złoto na patelni.
Podsmażyć na patelni cebulę pokrojoną w piórka, dodając żurawinę oraz doprawiając solą, pieprzem i ziołami. Pierogi podawać z omastą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)