Babka wielkanocna

Też czujesz już zapach Wielkanocy? To nie tylko aromat budzącej się do życia przyrody, ale i kusząca woń domowych wypieków. W tym roku, zamiast po raz kolejny przeglądać dziesiątki niesprawdzonych przepisów na babkę wielkanocną, poznaj sekret tej idealnej i puszystej. Ten wypiek zachwyci Twoich bliskich i sprawi, że święta będą smakować wyjątkowo.

babka

średni

3godz.

3godz.

12 Porcje
Składniki:
3 szklanki tortowej mąki mąki DOBRE PLONY
1,5 szklanki cukru
5 dużych jaj WESOŁY KURNIK
200 g masła (82% tłuszczu) MILSANI
1/2 szklanki ciepłego mleka MILSANI
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny
1 szklanka szklanka ulubionych bakalii, np. rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów TRADER JOE'S
szczypta soli
Poleć przepis

Przygotowanie ciasta

Krok 1

Przygotuj rozczyn – w ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Krok 2

W dużej misce utrzyj miękkie masło z pozostałym cukrem na puszystą masę. Możesz użyć miksera lub zrobić to ręcznie.

Krok 3

Do utartego masła dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Pamiętaj, aby każde jajko dobrze połączyć z masą.

Krok 4

Do masy jajecznej dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając. Możesz też miksować masę na najniższych obrotach.

Krok 6

Dodaj do ciasta ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, bakalie i szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Wyrastanie ciasta

Krok 1

Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5–2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. To bardzo ważny etap, który zapewni puszystość Twojej babce.

Krok 2

W tym czasie przygotuj formę do babki – posmaruj ją masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. Dzięki temu ciasto nie przywrze do niej podczas pieczenia.

Pieczenie babki

Krok 1

Wyrośnięte ciasto delikatnie przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.

Krok 2

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45–55 minut, aż babka będzie złocista i upieczona w środku (sprawdź patyczkiem).

Nasza rada

Gotową babkę wyjmij z piekarnika i ostudź w formie przez około 15 minut. Następnie wyjmij z formy i pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia.

Poleć przepis

Składniki na idealnie puszystą babkę wielkanocną

Sekretem udanej baby wielkanocnej są składniki: świeże i wysokiej jakości. To one sprawią, że Twoje ciasto będzie nie tylko puszyste, ale i pełne smaku, delikatne i perfekcyjnie wyrośnięte.

Wybierz mąkę pszenną tortową, która zapewni lekkość i delikatność wypieku, oraz cukier kryształ lub trzcinowy – dla głębszego aromatu. Pamiętaj, by wszystkie składniki z przepisu na babkę miały temperaturę pokojową. Masło powinno być miękkie, ale nie roztopione. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Mleko do rozczynu, które aktywuje drożdże, nie może być z kolei zbyt gorące. Przygotowując cytrusy, nie zapomnij sparzyć ich skórki wrzątkiem i odczekać aż ostygnie.

Wszystkie produkty do pieczenia potrzebne do wykonania babki wielkanocnej z przepisu znajdziesz oczywiście w ALDI.

Jak przygotować ciasto, aby było lekkie i wilgotne?

Puszysta i wilgotna baba wielkanocna to wypiek, który rozpływa się w ustach i zdobywa serce każdego, kto go skosztuje. Oto kilka trików, które pomogą Ci osiągnąć ten efekt:

  • Używaj składników w temperaturze pokojowej – lepiej się łączą i tworzą jednolitą masę.
  • Nie napowietrzaj masy zbyt długo – mieszanie ciasta przez długi czas powoduje, że gluten zawarty w mące staje się zbyt aktywny, a ciasto twarde. Zawsze mieszaj masę tylko do połączenia składników.
  • Zadbaj o odpowiednią temperaturę pieczenia – zbyt wysoka temperatura powoduje, że babka szybko się przypieka z zewnątrz, a w środku pozostaje surowa. Zbyt niska temperatura sprawia, że babka jest sucha i twarda.
  • Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia – powoduje to spadek temperatury, co może zaburzyć proces rośnięcia ciasta.
  • Użyj mąki tortowej – ma ona mniejszą zawartość glutenu niż zwykła mąka pszenna, dzięki czemu ciasto jest lżejsze i delikatniejsze.
  • Użyj dobrej jakości drożdży – są niezbędne do prawidłowego rośnięcia ciasta. Jeśli używasz suchych drożdży, upewnij się, że są świeże i aktywne.
  • Nie zapomnij o szczypcie soli – wzmacnia smak ciasta i reguluje pracę drożdży.
  • Pamiętaj o odpowiednim czasie wyrastania – ciasto musi mieć wystarczająco dużo czasu, aby wyrosnąć. Nie skracaj tego etapu, nawet jeśli bardzo Ci się spieszy.
  • Nie dodawaj zbyt wielu dodatków, ponieważ mogą one obciążyć ciasto.

Pamiętaj, że podstawowy przepis na babkę wielkanocną możesz nieco zmodyfikować, dopasowując go do swojego gustu. Zamiast ekstraktu waniliowego możesz użyć aromatu pomarańczowego, a skórkę cytryny zamienić na kandyzowane kawałki pomarańczy. Teraz już wiesz, jak upiec babkę wielkanocną, by była idealna, więc możesz eksperymentować z dodatkami.

Najlepsze sposoby na dekorację i lukrowanie

Wielkanocna babka świąteczna to nie tylko wyśmienity wypiek, ale i dekoracja stołu. Pięknie udekorowana stanie się jeszcze bardziej apetyczna. Oto kilka pomysłów na dekoracje:

  • lukier – to najprostszy i najpopularniejszy sposób na dekorację babki. Wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną wody lub soku z cytryny i polać ostudzone ciasto;
  • polewa czekoladowa – możesz wykonać ją samodzielnie, rozpuszczając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej śmietanki. Lekko ostudzoną masą polej babkę i pozostaw do ostygnięcia. Możesz dodatkowo posypać wierzch posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
  • kandyzowane owoce – możesz posypać nimi zarówno polukrowany, jak i polany czekoladą wypiek;
  • lukier cytrynowy – przygotujesz go z cukru pudru i soku z cytryny. To prosty sposób na szybkie wzbogacenie przepisu na pyszną babkę wielkanocną;
  • cukier puder – przesiej go przez sitko, by równomiernie pokryć wypiek;
  • jadalne kwiaty – bratki lub fiołki sprawią, że Twoja świąteczna babka zaprezentuje się jeszcze bardziej atrakcyjnie.

Teraz już wiesz, jak upiec idealną babkę, która zachwyci Twoich bliskich, więc możesz przygotować ją w różnych odsłonach!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch