Mazurki wielkanocne to nieodłączna część tego wiosennego święta. W odpowiednich rękach to ciasto potrafi zamienić się w prawdziwe dzieło sztuki – niektóre po prostu żal kroić i zajadać! Każda rodzina ma swój sprawdzony sposób na ten wypiek – my podsuwamy Ci podstawowy i łatwy przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny z kajmakiem, który może stać się nową tradycją w Twoim domu.
łatwy
1,5godz.
10 Porcje | |
---|---|
200 g | masła MILSANI |
3 | żółtka jaj WESOŁY KURNIK |
1 | cukier wanilinowy (16 g) |
100 g | cukru pudru |
300 g | pszennej mąki DOBRE PLONY |
Zimne masło pokrój w kosteczkę i dodaj do niego mąkę, cukier wanilinowy oraz cukier puder.
Zagnieć ciasto ręcznie lub z pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Masło nie może się rozgrzać i roztopić, stopniowo powinny zacząć powstawać grudki ciasta.
Do masy wbij żółtka i dalej ugniataj ciasto, aż składniki się połączą, a masa będzie gładka.
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę – dzięki temu masło ponownie się schłodzi, a ciasto nabierze właściwej konsystencji.
Po schłodzeniu ciasto może się rwać, dlatego zanim je rozwałkujesz, najlepiej umieścić je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Dopiero takie zawiniątko rozwałkuj na placek o wymiarach zbliżonych do wielkości Twojej blachy. Ciasto na mazurka zazwyczaj piecze się w prostokątnej formie, na przykład o wymiarach 20 × 30 cm.
Po przełożeniu ciasta do formy zdejmij wierzchnią warstwę papieru.
Ponakłuwaj spód widelcem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piecz przez około 20–25 minut, aż ciasto będzie złociste.
W podstawowych przepisach na mazurka wielkanocnego nadzienie to zwykle kajmak z masłem – przygotujesz je, miksując oba składniki w proporcji 4:1.
Krem wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj.
Tradycyjny przepis na spód do mazurka to klasyczne ciasto kruche. Ta receptura przyda Ci się zawsze, kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto – świąteczne lub nie. Mazurek na kruchym spodzie możesz uzupełnić o różne nadzienia, nie tylko kajmak. Nie bój się eksperymentować, choć pamiętaj, że wypróbowywanie nowej kombinacji nadzienia do kruchego ciasta na mazurka akurat w Święta może nie być najbardziej fortunne. Aby ciasto smakowało jak najlepiej, pamiętaj, by dobrze je schłodzić przed pieczeniem. Wykorzystaj dobrej jakości, świeże produkty do pieczenia, a wypiek na pewno Ci się uda.
Przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny to dopiero połowa sukcesu. Podczas przygotowywania ciasta zastosuj poniższe wskazówki.
Tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny zawiera nadzienie z kajmaku, które możesz kupić gotowe lub przygotować samodzielnie. Gotowy kajmak z puszki zmiksuj z 3/4 kostki miękkiego masła. Dzięki temu nadzienie będzie nieco sztywniejsze i nie rozleje się podczas krojenia. Taką mieszanką posmaruj wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta.
Zwykłe mleko skondensowane gotowane we wrzątku nie wymaga już żadnych dodatków – możesz nakładać je prosto z puszki. Najlepiej rób to wtedy, kiedy masa wciąż jest ciepła, ponieważ to ułatwi Ci jej rozsmarowanie.
Jeśli chcesz przygotować całe nadzienie od podstaw, podgrzej 500 ml śmietanki kremówki 36% z połową szklanki cukru. Ręcznie robiony kajmak to okazja do poćwiczenia cierpliwości – masa powinna gotować się na małym ogniu przez około 30 minut, aż zgęstnieje i lekko zbrązowieje. Pamiętaj o bardzo częstym mieszaniu śmietany, żeby nie powstała jedna wielka gruda.
Wielkanocny mazurek nie jest gotowy, dopóki nie zostanie pięknie ozdobiony. W tradycyjnych przepisach na mazurek dekoracje to najczęściej bakalie i orzechy, które możesz ułożyć na nadzieniu, tworząc wielkanocne wzory: bazie, kwiaty czy zajączki. Na mazurkach szczególnie dobrze prezentują się też blanszowane migdały (obrane ze skórki), a także suszone morele i owoce żurawiny.
Jeśli chcesz stworzyć ciemniejsze tło dla dekoracji, polej kajmak roztopioną czekoladą – najlepiej rozpuść ją w kąpieli wodnej z niewielkim dodatkiem mleka lub śmietanki, co nada czekoladzie odpowiednio płynną konsystencję. Kajmak sam w sobie jest bardzo słodki, dlatego do polania lepiej użyć czekolady gorzkiej lub wymieszać ją pół na pół z mleczną.
A może masz ochotę na nieszablonowy mazurek z nowoczesną nutą? Zainspiruj się klasyką kuchni brytyjskiej i podaj mazurka z kremem z bananową nutą nawiązującym do tzw. banoffee pie, czyli ciasta z bananem i toffi.
Klasyczny mazurek zyska też na smaku, jeśli przed wylaniem kajmaku rozsmarujesz na spodzie warstwę kwaskowatego dżemu, na przykład porzeczkowego.
Możesz też pozostać przy klasycznym smaku, ale ozdobić mazurek nieoczywistymi dodatkami: świeże lub suszone płatki jadalnych kwiatów będą iście wiosennym akcentem na wielkanocnym stole.
Ciekawym pomysłem jest też jasnozielona polewa z dodatkiem herbaty matcha – ta soczysta barwa będzie przypominać pierwszą wiosenną trawę. Popularne są również abstrakcyjne, niesymetryczne kompozycje z bakalii oraz dekoracje z przepołowionych czekoladowych jajek z nadzieniem.
Niezależnie od tego, jak ozdobisz swój mazurek, mamy nadzieję, że będziesz się przy tym świetnie bawić, a w przygotowania do Wielkanocy włączysz całą rodzinę – dekorowanie ciast to wielka frajda szczególnie dla dzieci! Życzymy Ci, aby Twoje Święta były pyszne i radosne!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)