Wielkanocny mazurek

Mazurki wielkanocne to nieodłączna część tego wiosennego święta. W odpowiednich rękach to ciasto potrafi zamienić się w prawdziwe dzieło sztuki – niektóre po prostu żal kroić i zajadać! Każda rodzina ma swój sprawdzony sposób na ten wypiek – my podsuwamy Ci podstawowy i łatwy przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny z kajmakiem, który może stać się nową tradycją w Twoim domu.

Wielkanocny mazurek

łatwy

1,5godz.

10 Porcje
200 g masła MILSANI
3 żółtka jaj WESOŁY KURNIK
1 cukier wanilinowy (16 g)
100 g cukru pudru
300 g pszennej mąki DOBRE PLONY
Poleć przepis

Przygotowanie kruchego ciasta na mazurka

Krok 1

Zimne masło pokrój w kosteczkę i dodaj do niego mąkę, cukier wanilinowy oraz cukier puder.

Krok 2

Zagnieć ciasto ręcznie lub z pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Masło nie może się rozgrzać i roztopić, stopniowo powinny zacząć powstawać grudki ciasta.

Krok 3

Do masy wbij żółtka i dalej ugniataj ciasto, aż składniki się połączą, a masa będzie gładka.

Krok 4

Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę – dzięki temu masło ponownie się schłodzi, a ciasto nabierze właściwej konsystencji.

Pieczenie ciasta świątecznego mazurka

Krok 1

Po schłodzeniu ciasto może się rwać, dlatego zanim je rozwałkujesz, najlepiej umieścić je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Dopiero takie zawiniątko rozwałkuj na placek o wymiarach zbliżonych do wielkości Twojej blachy. Ciasto na mazurka zazwyczaj piecze się w prostokątnej formie, na przykład o wymiarach 20 × 30 cm.

Krok 2

Po przełożeniu ciasta do formy zdejmij wierzchnią warstwę papieru.

Krok 3

Ponakłuwaj spód widelcem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Krok 4

Piecz przez około 20–25 minut, aż ciasto będzie złociste.

Przygotowanie nadzienia

Krok 1

W podstawowych przepisach na mazurka wielkanocnego nadzienie to zwykle kajmak z masłem – przygotujesz je, miksując oba składniki w proporcji 4:1.

Krok 2

Krem wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj.

Poleć przepis

Podstawowy przepis na kruche ciasto do mazurka

Tradycyjny przepis na spód do mazurka to klasyczne ciasto kruche. Ta receptura przyda Ci się zawsze, kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto – świąteczne lub nie. Mazurek na kruchym spodzie możesz uzupełnić o różne nadzienia, nie tylko kajmak. Nie bój się eksperymentować, choć pamiętaj, że wypróbowywanie nowej kombinacji nadzienia do kruchego ciasta na mazurka akurat w Święta może nie być najbardziej fortunne. Aby ciasto smakowało jak najlepiej, pamiętaj, by dobrze je schłodzić przed pieczeniem. Wykorzystaj dobrej jakości, świeże produkty do pieczenia, a wypiek na pewno Ci się uda.

Perfekcyjne ciasto na mazurka – porady

Przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny to dopiero połowa sukcesu. Podczas przygotowywania ciasta zastosuj poniższe wskazówki.

  • Odważ suche składniki (mąkę i cukier puder) na wadze kuchennej – dzięki temu będziesz mieć pewność, że proporcje są właściwe i ciasto się uda!
  • Cierpliwie przygotuj kajmak – możesz kupić w sklepie gotową masę kajmakową, czyli „krówkową”, ale innym sposobem jest przegotowanie słodzonego mleka skondensowanego w puszce w garnku z gorącą wodą przez około 2 godziny, aż masa zgęstnieje.
  • Nie zapomnij o dodatkach, którymi ozdobisz mazurek – tradycyjnie jest to mieszanka bakalii i orzechów, ale niżej znajdziesz kilka innych pomysłów na to, jak pięknie udekorować ten wypiek na Wielkanoc!

Klasyczny mazurek wielkanocny – kajmakowe nadzienie

Tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny zawiera nadzienie z kajmaku, które możesz kupić gotowe lub przygotować samodzielnie. Gotowy kajmak z puszki zmiksuj z 3/4 kostki miękkiego masła. Dzięki temu nadzienie będzie nieco sztywniejsze i nie rozleje się podczas krojenia. Taką mieszanką posmaruj wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta.

Zwykłe mleko skondensowane gotowane we wrzątku nie wymaga już żadnych dodatków – możesz nakładać je prosto z puszki. Najlepiej rób to wtedy, kiedy masa wciąż jest ciepła, ponieważ to ułatwi Ci jej rozsmarowanie.

Jeśli chcesz przygotować całe nadzienie od podstaw, podgrzej 500 ml śmietanki kremówki 36% z połową szklanki cukru. Ręcznie robiony kajmak to okazja do poćwiczenia cierpliwości – masa powinna gotować się na małym ogniu przez około 30 minut, aż zgęstnieje i lekko zbrązowieje. Pamiętaj o bardzo częstym mieszaniu śmietany, żeby nie powstała jedna wielka gruda.

 

Pomysły na dekorację – tradycyjne wzory

Wielkanocny mazurek nie jest gotowy, dopóki nie zostanie pięknie ozdobiony. W tradycyjnych przepisach na mazurek dekoracje to najczęściej bakalie i orzechy, które możesz ułożyć na nadzieniu, tworząc wielkanocne wzory: bazie, kwiaty czy zajączki. Na mazurkach szczególnie dobrze prezentują się też blanszowane migdały (obrane ze skórki), a także suszone morele i owoce żurawiny.

Jeśli chcesz stworzyć ciemniejsze tło dla dekoracji, polej kajmak roztopioną czekoladą – najlepiej rozpuść ją w kąpieli wodnej z niewielkim dodatkiem mleka lub śmietanki, co nada czekoladzie odpowiednio płynną konsystencję. Kajmak sam w sobie jest bardzo słodki, dlatego do polania lepiej użyć czekolady gorzkiej lub wymieszać ją pół na pół z mleczną.

A może masz ochotę na nieszablonowy mazurek z nowoczesną nutą? Zainspiruj się klasyką kuchni brytyjskiej i podaj mazurka z kremem z bananową nutą nawiązującym do tzw. banoffee pie, czyli ciasta z bananem i toffi.

Klasyczny mazurek zyska też na smaku, jeśli przed wylaniem kajmaku rozsmarujesz na spodzie warstwę kwaskowatego dżemu, na przykład porzeczkowego.

Możesz też pozostać przy klasycznym smaku, ale ozdobić mazurek nieoczywistymi dodatkami: świeże lub suszone płatki jadalnych kwiatów będą iście wiosennym akcentem na wielkanocnym stole.

Ciekawym pomysłem jest też jasnozielona polewa z dodatkiem herbaty matcha – ta soczysta barwa będzie przypominać pierwszą wiosenną trawę.  Popularne są również abstrakcyjne, niesymetryczne kompozycje z bakalii oraz dekoracje z przepołowionych czekoladowych jajek z nadzieniem.

Niezależnie od tego, jak ozdobisz swój mazurek, mamy nadzieję, że będziesz się przy tym świetnie bawić, a w przygotowania do Wielkanocy włączysz całą rodzinę – dekorowanie ciast to wielka frajda szczególnie dla dzieci! Życzymy Ci, aby Twoje Święta były pyszne i radosne!

 

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch