Pomyśl o tym niezwykle satysfakcjonującym momencie – płynne żółtko w idealnie przygotowanym jajku rozpływa się i łączy z innymi składnikami dania. Mniam! Na kanapkach najczęściej widujemy jajka w koszulkach. Trzeba przyznać, że ich przygotowanie może stanowić spore wyzwanie, nawet dla osób doświadczonych w kuchni. Jest jednak alternatywa. Przedstawiamy przepis na kanapkę z jajkiem sadzonym – bardzo prosty i równie pyszny!
łatwy
5min.
1 Porcje | |
---|---|
1 | bułka grahamka |
3 | plastry drobiowej wędliny WĘDLINIARNIA |
1 | ogórek |
1 | łyżka serka śmietankowego MILSANI |
1 | garść rukoli |
1 | jajko WESOŁY KURNIK |
1 | łyżeczka oliwy z oliwek |
szczypta soli | |
szczypta pieprzu |
Na patelni rozgrzej oliwę. Wbij jajko. Zmniejsz ogień. Patelnię przykryj pokrywką. Smaż 3-4 minuty. Białko jajka ma być ścięte, a żółtko płynne – powinno zachować swój intensywny kolor. Unikaj zbyt długiego smażenia.
Bułkę przekrój na pół. Obie części podpiecz na patelni, na której smażysz jajko.
Ogórka pokrój w plastry.
Złóż kanapkę. Posmaruj serkiem obie połówki przypieczonej bułki. Na dolną połówkę wyłóż wędlinę i ogórka, dodaj rukolę. Na samym końcu ułóż jajko sadzone na kanapce. Przypraw solą i pieprzem. Całość przykryj górną częścią bułki. Żółtko powinno pęknąć i rozpłynąć się na resztę składników.
Możesz zmodyfikować nasz przepis na kanapkę z jajkiem sadzonym i szynką.
Z płynnym żółtkiem świetnie połączy się wędzony łosoś lub tuńczyk. Możesz też dodać więcej warzyw – pomidora, rzodkiewkę lub kalarepę. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, wymień rukolę na szpinak. Serek możesz zastąpić majonezem. Całość spróbuj dodatkowo dopełnić drobno posiekanym szczypiorkiem lub świeżym koperkiem.
Dzięki tym niewielkim zmianom możesz codziennie na śniadanie jeść (niby proste) jajko sadzone na śniadanie praktycznie codziennie, a za każdym razem w innej odsłonie.
Bułkę z jajkiem sadzonym najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Zalecamy jeść ją nad talerzem, a w pogotowiu mieć serwetki. Żółtko pełni rolę płynnego sosu i może wypływać.
Czy kanapki z jajkiem sadzonym można podawać na zimno? Oczywiście, że tak. Żółtko może być jednak gęstsze. Wciąż będzie się rozpływać, jednak nie tak bardzo jak zdjęte prosto z patelni.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)