Kanapka z jajkiem sadzonym

Pomyśl o tym niezwykle satysfakcjonującym momencie – płynne żółtko w idealnie przygotowanym jajku rozpływa się i łączy z innymi składnikami dania. Mniam! Na kanapkach najczęściej widujemy jajka w koszulkach. Trzeba przyznać, że ich przygotowanie może stanowić spore wyzwanie, nawet dla osób doświadczonych w kuchni. Jest jednak alternatywa. Przedstawiamy przepis na kanapkę z jajkiem sadzonym – bardzo prosty i równie pyszny!

Kanapka z jajkiem sadzonym

łatwy

5min.

10min.

-1 Porcje
1 bułka grahamka
3 plastry drobiowej wędliny WĘDLINIARNIA
1 ogórek
1 łyżka serka śmietankowego MILSANI
1 garść rukoli
1 jajko WESOŁY KURNIK
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
Poleć przepis

Kanapka z jajkiem sadzonym – przepis

Krok 1

Na patelni rozgrzej oliwę. Wbij jajko. Zmniejsz ogień. Patelnię przykryj pokrywką. Smaż 3-4 minuty. Białko jajka ma być ścięte, a żółtko płynne – powinno zachować swój intensywny kolor. Unikaj zbyt długiego smażenia.

Krok 2

Bułkę przekrój na pół. Obie części podpiecz na patelni, na której smażysz jajko.
Ogórka pokrój w plastry.

Krok 3

Złóż kanapkę. Posmaruj serkiem obie połówki przypieczonej bułki. Na dolną połówkę wyłóż wędlinę i ogórka, dodaj rukolę. Na samym końcu ułóż jajko sadzone na kanapce. Przypraw solą i pieprzem. Całość przykryj górną częścią bułki. Żółtko powinno pęknąć i rozpłynąć się na resztę składników.

Poleć przepis

Jakie inne składniki pasują do kanapki z jajkiem sadzonym?

Możesz zmodyfikować nasz przepis na kanapkę z jajkiem sadzonym i szynką.

Z płynnym żółtkiem świetnie połączy się wędzony łosoś lub tuńczyk. Możesz też dodać więcej warzyw – pomidora, rzodkiewkę lub kalarepę. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, wymień rukolę na szpinak. Serek możesz zastąpić majonezem. Całość spróbuj dodatkowo dopełnić drobno posiekanym szczypiorkiem lub świeżym koperkiem.

Dzięki tym niewielkim zmianom możesz codziennie na śniadanie jeść (niby proste) jajko sadzone na śniadanie praktycznie codziennie, a za każdym razem w innej odsłonie.

Kanapka z jajkiem sadzonym – na zimno czy na ciepło?

Bułkę z jajkiem sadzonym najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Zalecamy jeść ją nad talerzem, a w pogotowiu mieć serwetki. Żółtko pełni rolę płynnego sosu i może wypływać.

Czy kanapki z jajkiem sadzonym można podawać na zimno? Oczywiście, że tak. Żółtko może być jednak gęstsze. Wciąż będzie się rozpływać, jednak nie tak bardzo jak zdjęte prosto z patelni.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch