łatwy
15min.
4 Porcje | |
---|---|
200 g | komosy ryżowej Gut Bio |
sól | |
1 | szalotka |
1 łyżka stołowa | soku z cytryny |
pomarańcza | |
2 łyżki stołowe | płynnego miodu Gut Bio |
5 łyżek stołowych | oliwy Gut Bio |
pieprz Portland | |
2 | marchewki |
250 g | pomidorków koktajlowych |
8 | daktyli suszonych Gut Bio |
200 g | fety (do znalezienia w lodówce) |
80 g | mieszanki ziaren do sałatek Trader Joe’s |
125 g | świeżej sałaty dębolistnej (lub innej, ulubionej) |
słoik – do przygotowania i podawania sałatki | |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Wypłucz komosę ryżową na sitku pod zimną bieżącą wodą, a następnie gotuj ją przez ok. 15 minut pod przykryciem w osolonej wodzie na małym ogniu.
Obierz szalotki i pokrój je w drobną kostkę. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij sok.
Rozmieszaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, startą skórkę pomarańczową, pokrojoną szalotkę, miód i oliwę, a następnie dopraw dressing solą i pieprzem.
Obierz marchewki, a później za pomocą obieraczki pokrój je na cieniutkie plasterki. Umyj pomidorki i podziel je na połowy. Daktyle pokrój w plasterki, a fetę rozkrusz.
Mieszankę ziaren podsmaż na suchej patelni, aż lekko nabierze kolorów.
Rozdziel dressing do 4 zamykanych słoików. Na górę dodaj komosę ryżową, a następnie pomidorki koktajlowe, fetę, daktyle, marchewki i mieszankę ziaren do sałatek. Na samą górę nałóż sałatę.
Słoiki zamknij, przechowuj w lodówce i rozpakuj je na następnej przerwie w pracy!
Jeśli chcesz szybko zjeść sałatkę, dodaj dressing na górę, nie na dno słoika.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)