średni
1godz.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| Krem cytrynowy | |
| sok z 3 ekologicznych cytryn + skórka z 2 cytryn | |
| 200 g cukru pudru | |
| 200 g masła | |
| 6 jaj | |
| Kruszonka | |
| 100 g masła w kawałkach | |
| 100 g mąki | |
| 100 g cukru pudru | |
| 100 g proszku migdałowego | |
| Beza | |
| 100 g aquafabe | |
| 35 g cukru | |
| Syrop | |
| 170 g cukru | |
| 40 g wody | |
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
W misce wymieszaj cukier puder z mąką, proszkiem migdałowym i dodaj kawałki masła.
Wyrób masę opuszkami palców, aby uzyskać masę o konsystencji piasku.
Wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym i piecz przez 25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Jeśli jest zbyt zbita, rozdrobnij ją widelcem.
Sok z cytryny zagotuj z połową cukru pudru i masłem.
W misce ubij jajka z pozostałym cukrem pudrem i zalej gorącą mieszanką.
Ubijaj energicznie i wlej z powrotem do garnka.
Postaw na średnim ogniu i gotuj , ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wlej do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Ubij samą aquafabe.
W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać syrop: podgrzej cukier i wodę w rondelku i sprawdź temperaturę, aby nie przekroczyła 116°C.
Gdy aquafaba bedzie sztywna, dodaj 35 g cukru, a następnie małym strumieniem dodaj syrop o temperaturze 116°C. Wymieszaj do całkowitego ostygnięcia.
Tuż przed podaniem bezę przełóż do rękawa cukierniczego.
Bardzo ważne: beza musi być schłodzona.
Dno szklanki wypełnij kruszonką, następnie przykryj obfitą warstwą kremu cytrynowego, a na koniec warstwą bezy i podpal palnikiem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)