łatwy
40min.
| 3 Porcje | |
|---|---|
| 2 | gruszki pokrojone w kostkę |
| 2 | jabłka pokrojone w kostkę |
| 4 | gałki lodów waniliowych |
| 30 g | mąki |
| 40 g | roztopionego masła |
| 30 g | cukru pudru |
| 30 g | orzechów laskowych w proszku |
| szczypta | cynamonu |
| Składniki na sos: | |
| 100 g | cukru pudru |
| 15 ml | płynnej śmietany |
| 50 g | masła półsolonego |
| sól morska lub sól kłodawska | |
Wsyp cukier puder do rondelka i rozpuść go na średnim ogniu. Gdy karmel nabierze ładnego bursztynowego koloru, nie za ciemnego, natychmiast wyłącz ogień. Aby karmel gotował się równomiernie, można go mieszać w trakcie topnienia, delikatnie mieszając rondelek.
Podgrzej śmietankę w rondelku i wlej delikatnie całość naraz na karmel. Nie należy spieszyć się z nalewaniem, ponieważ istnieje ryzyko, że karmel się wyleje. Następnie dodaj 50 g masła pokrojonego w drobną kostkę, sól i pomieszaj do połączenia.
Postaw rondelek na małym ogniu i energicznie mieszaj, aby rozpuścić karmel. Przelej karmel do szklanego słoika.
Rozgrzej piekarnik (opcja zapiekanka). Umyj i obieraj gruszki i jabłka. Pokrój je w kostkę.
W misce wymieszaj roztopione masło, cukier, proszek orzechowy i mąkę ze szczyptą cynamonu. Pokrojone owoce skrop sokiem z cytryny i dopraw cynamonem.
Ułóż owoce w naczynia zaroporne i dodaj na wierzch pokruszone ciasto. Umieść je w piekarniku na 15 minut w 180 stopniach. Podawaj z gałką lodów waniliowych i sosem karmelowym.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)