średni
45min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| Na marynatę: | |
| 400 g | filetu z piersi kurczaka |
| sól | |
| 1/2 łyżeczki | kurkumy |
| 1 łyżka | świeżego imbiru posiekanego w drobną kostkę |
| 1/2 łyżeczki | mielonego cynamonu |
| 2 łyżki | harissy |
| 3 łyżki | oliwy |
| 1 łyżka | masła |
| Sos: | |
| 2 | cebule, posiekane |
| 4 ząbki | posiekane |
| 3 łyżki | oliwy z oliwek |
| 1 l | bulionu z kurczaka zredukowanego do glace |
| 80 | zielonych i czarnych oliwek, wydrążonych i pokrojonych w ćwiartki |
| 1 | cytryna |
| 1 | cukinia, pokrojona w plasterki |
| 1/3 | sera grana padano, starty |
| 450 g | tagliatelle |
| 1/2 | pęczka natki pietruszki, posiekanej |
| 1/2 | pęczka mięty, posiekanej |
Kurczaka zamarynuj w soli z 2 łyżkami harissy, kurkumą, imbirem i cynamonem. Odstaw na 15 minut. Na rozgrzanej patelni dodaj odrobine oleju i masła podsmaż kurczaka z dwóch stron (około 3 minuty).
Zdejmij kurczaka i odłóż na bok. Dodaj na patelnię oliwę cebulę i czosnek oraz resztę marynaty. Kontynuuj smażenie przez 3 minuty, mieszając. Dodać bulion, oliwki i zest z cytryny .
Gotuj przez 20 minut lub do momentu, gdy sos zredukuje się o połowę i nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodaj cukinię i gotuj, mieszając, przez 2 minuty lub do momentu, gdy stanie się półprzezroczysta. Wsyp ser i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Włóż piersi kurczaka do sosu żeby się ogrzały albo wstaw piersi kurczaka do piekarnika na 7 minut w 180 stopniach.
W garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron al dente, około 8 minut. Przechowuj 1/2 szklanki wody z gotowania.makaronu i odcedź makaron.
Dodaj makaron na patelnię i dobrze wymieszaj, aby pokrył się sosem. Ułóż na wierzchu kurczaka pokrojonego w plasterki. Udekorować natką pietruszki i miętą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)