POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Bigos to danie pełne aromatów. Jak przygotować to danie w wersji wege, żeby i w takiej wersji ta definicja pasowała? Kiszona kapusta, suszone grzyby i śliwki przenikają się z dymnym smakiem wędzonego tofu – sprawdź nasz przepis na wegetariański bigos, a jesteśmy pewni, że znajdzie miejsce w twojej książce kucharskiej zaraz obok tradycyjnego bigosu.
łatwy
30min.
90min.
10 Porcje | |
---|---|
1 kg kiszonej kapusty | |
500 g białej kapusty | |
100 g suszonych grzybów (np. borowiki, podgrzybki) | |
150 g suszonych śliwek TRADER JOE’S | |
200 g wędzonego tofu | |
2 średnie cebule | |
2 ząbki czosnku | |
4 liście laurowe LE GUSTO | |
6 ziaren ziela angielskiego LE GUSTO | |
10 ziaren czarnego pieprzu LE GUSTO | |
1 łyżka koncentratu pomidorowego DELIKATO | |
1 łyżeczka majeranku LE GUSTO | |
1 łyżeczka kminku LE GUSTO | |
3 łyżki oleju rzepakowego BELLASAN | |
sól i pieprz do smaku |
Suszone grzyby zalej ciepłą wodą. Odstaw na co najmniej 30 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odcedź grzyby, ale UWAGA! nie wylewaj wody po namaczaniu.
Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, a wodę przefiltruj przez drobne sitko – dzięki temu usuniesz ewentualne zanieczyszczenia.
Kiszoną kapustę lekko odciśnij. Jeśli trafi się bardzo kwaśna (co się czasami zdarza), przepłucz ją pod bieżącą wodą. Posiekaj ją na mniejsze kawałki.
Białą kapustę poszatkuj na cienkie paski.
Cebulę pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż 3 minuty.
Do garnka przełóż obie kapusty, namoczone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dodaj wodę z namaczania grzybów. Całość gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać. Dzięki temu bigos się nie przypali.
W międzyczasie przygotuj tofu – rozgnieć je widelcem i podsmaż na patelni z 1 łyżką oleju – po ok. 5 minutach stanie się złociste i chrupiące.
Przygotowane tofu dodaj do bigosu razem z pokrojonymi suszonymi śliwkami, koncentratem pomidorowym, majerankiem i kminkiem.
Gotuj bigos przez kolejne 30–40 minut. W tym czasie smaki się połączą, a kapusta stanie idealnie miękka.
Dopraw bigos solą i pieprzem według własnego uznania. Jeśli bigos jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
Gotowy bigos odstaw na kilka godzin lub na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.
Najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia.
Do przygotowania wegetariańskiego bigosu najlepiej użyć obu. Kiszona kapusta nadaje daniu charakterystyczny kwaśny smak, biała równoważy kwasowość kiszonki, dodaje potrawie delikatności i objętości.
Tak, podany przepis na bigos jest wegański. Wszystkie składniki użyte w przepisie są pochodzenia roślinnego.
Pod kątem wegańskim najbardziej „problematycznym” składnikiem w bigosie jest mięso. W naszym przepisie na bigos wege nie usuwamy go z receptury, lecz podmieniamy – w tym tkwi sekret pysznego smaku bigosu jarskiego.
Wędzone tofu idealnie zastępuje mięso. Dodaje daniu charakterystycznego dymnego smaku – podobnego do tego, jaki uzyskujemy w wersji mięsnej (najczęściej dzięki kiełbasie).
Świetnym wyborem będą świeże lub mrożone grzyby:
Wcześniej należy je podsmażyć (na etapie smażenia tofu) i dodać do gotującego się bigosu.
Chcesz jeszcze bardziej poeksperymentować z przepisem na bigos wegetariański? Wymień tradycyjne śliwki na inne suszone owoce, np. gruszki czy morele.
Coś jeszcze bardziej ekstrawaganckiego? Dodaj orzechy włoskie – wzbogacą bigos o dodatkową chrupkość i nieco głębszy smak.
W tradycji polskiej bigos często gości na stołach bożonarodzeniowych. Jego wegetariańska wersja jest idealna na sam wieczór wigilijny, podczas którego w większości domów rezygnuje się z mięsa.
Oprócz świąt bigos wege świetnie nadaje się na inne uroczystości rodzinne i spotkania z przyjaciółmi.
Jeśli zamierzasz zjeść go w ciągu kilku dni, najlepiej przechowuj go w lodówce. Wystarczy, że przełożysz bigos do szczelnie zamkniętego pojemnika lub dużego słoika, a następnie umieścisz w lodówce. W takich warunkach bigos zachowa świeżość przez około 5–7 dni. Aby zapobiec przenikaniu zapachów z lodówki, możesz dodatkowo zabezpieczyć pojemnik folią spożywczą przed zamknięciem pokrywki.
Jeśli chcesz przechowywać bigos przez dłuższy czas, rozważ jego zapasteryzowanie. W ten sposób zabezpieczony bigos można przechowywać nawet przez kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)