Nadziewanie warzyw to prosty sposób na to, żeby nadać im zupełnie innego wyrazu. Przepis na cukinię faszerowaną wegetariańską jest idealną opcją na szybki posiłek wykonany właśnie w ten sposób. Możesz go zjeść o każdej porze dnia. Zapiekana cukinia świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Z powodzeniem możesz zabrać to danie ze sobą do pracy. Zapakuj do lunchboxa. Zjedz nadziewaną cukinię wege poza domem i nawet na zimno!
łatwy
10min.
15min.
2 Porcje | |
---|---|
1 | cukinia |
2 | jajka Wesoły Kurnik |
1/2 | mozzarelli |
1/2 | brokuła |
1 | ząbek czosnku |
szczypta soli Le gusto | |
szczypta soli Le gusto | |
szczypta pieprzu Le gusto |
Przekrój cukinię na pół (wzdłuż). Wydrąż środek i drobno go posiekaj.
Brokuła podziel na różyczki. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Przygotowane składniki (środek cukinii, brokuł, czosnek, ser mozzarella) przełóż do miski. Dodaj jajka i przyprawy. Całość wymieszaj.
Farsz przełóż do cukinii. Może lekko z niej wystawać.
Faszerowaną cukinię przełóż na blaszkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Przed podaniem pozwól jej lekko ostygnąć.
Faszerowaną cukinię wege piecz w temperaturze od 180 do 200 stopni. Trzymaj danie w piekarniku przez 15-20 minut. Jajka muszą być ścięte, a ser roztopiony i zarumieniony. Zwróć uwagę na wielkość cukinii. Jeśli wybrałeś duże warzywo, może potrzebować w piekarniku nieco więcej czasu.
Faszerowana cukinia wegetariańska w środku może mieć praktycznie wszystko. Wymień składniki z przepisu lub dodaj zupełnie nowe. Świetnie sprawdzą się pieczarki, cebula, papryka, ulubione warzywa czy inne gatunki sera. Jeśli przygotujesz faszerowaną cukinię bez mięsa na obiad, to w farsz świetnie wkomponuje się kasza czy ryż. Dzięki temu całe danie będzie jeszcze bardziej sycące. Tylko pamiętaj, aby przed pieczeniem je ugotować.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)