1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Potrawy wegetariańskie i wegańskie
  4. Faszerowana cukinia wegetariańska z brokułem i jajkiem

Faszerowana cukinia wegetariańska z brokułem i jajkiem

Nadziewanie warzyw to prosty sposób na to, żeby nadać im zupełnie innego wyrazu. Przepis na cukinię faszerowaną wegetariańską jest idealną opcją na szybki posiłek wykonany właśnie w ten sposób. Możesz go zjeść o każdej porze dnia. Zapiekana cukinia świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Z powodzeniem możesz zabrać to danie ze sobą do pracy. Zapakuj do lunchboxa. Zjedz nadziewaną cukinię wege poza domem i nawet na zimno!

cukinia-faszerowana

łatwy

10min.

15min.

2 Porcje
1 cukinia
2 jajka Wesoły Kurnik
1/2 mozzarelli
1/2 brokuła
1 ząbek czosnku
szczypta soli Le gusto
szczypta soli Le gusto
szczypta pieprzu Le gusto
Poleć przepis

Faszerowana cukinia wegetariańska – przepis

Krok 1

Przekrój cukinię na pół (wzdłuż). Wydrąż środek i drobno go posiekaj.

Krok 2

Brokuła podziel na różyczki. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 3

Przygotowane składniki (środek cukinii, brokuł, czosnek, ser mozzarella) przełóż do miski. Dodaj jajka i przyprawy. Całość wymieszaj.

Krok 4

Farsz przełóż do cukinii. Może lekko z niej wystawać.

Krok 5

Faszerowaną cukinię przełóż na blaszkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Przed podaniem pozwól jej lekko ostygnąć.

Poleć przepis

Jak długo i w jakiej temperaturze piec nadziewaną cukinię wege?

Faszerowaną cukinię wege piecz w temperaturze od 180 do 200 stopni. Trzymaj danie w piekarniku przez 15-20 minut. Jajka muszą być ścięte, a ser roztopiony i zarumieniony. Zwróć uwagę na wielkość cukinii. Jeśli wybrałeś duże warzywo, może potrzebować w piekarniku nieco więcej czasu.

Jakie inne składniki można wykorzystać do faszerowanej cukinii wege?

Faszerowana cukinia wegetariańska w środku może mieć praktycznie wszystko. Wymień składniki z przepisu lub dodaj zupełnie nowe. Świetnie sprawdzą się pieczarki, cebula, papryka, ulubione warzywa czy inne gatunki sera. Jeśli przygotujesz faszerowaną cukinię bez mięsa na obiad, to w farsz świetnie wkomponuje się kasza czy ryż. Dzięki temu całe danie będzie jeszcze bardziej sycące. Tylko pamiętaj, aby przed pieczeniem je ugotować.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch