POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Kolorowe danie pełne wartości odżywczych. To właśnie proste leczo warzywne. A co jest jego dodatkowym atutem? Przepis jest jednogarnkowy, błyskawiczny w przygotowaniu i świetnie sprawdza się jako „czyszczenie lodówki”. Tak naprawdę możesz dowolnie go modyfikować. Praktycznie, smacznie i naprawdę zdrowo – tak jak lubimy najbardziej .
łatwy
30min.
4 Porcje | |
---|---|
1 | duża cukinia |
8 | pieczarek |
2 | czerwone papryki |
1 | cebula |
1 | słoik ciecierzycy |
4 | ząbki czosnku |
1 | puszka krojonych pomidorów |
2 | łyżki oliwy z oliwek |
1 | łyżeczka słodkiej papryki LE GUSTO |
1 | łyżeczka wędzonej papryki LE GUSTO |
1/2 | łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) LE GUSTO |
1 | łyżeczka suszonego oregano LE GUSTO |
sól i pieprz do smaku |
Umyj cukinię, papryki i pieczarki. Pokrój warzywa na kawałki. Proponujemy: cukinię w duże kostki, paprykę w paski, a pieczarki w plastry. Możesz jednak zrobić to dowolnie – według własnego uznania. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki. Smaż wszystko na średnim ogniu przez 5–7 minut.
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą.
Do garnka dodaj cukinię i ciecierzycę. Wymieszaj składniki. Następnie dodaj pomidory z puszki i wszystkie przyprawy.
Leczo warzywne z cukinią gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Leczo wegetariańskie samo w sobie dostarcza sporą ilość błonnika (z warzyw), roślinnego białka (z ciecierzycy) oraz zdrowych tłuszczów (z oliwy z oliwek). Aby z dania stworzyć pełnowartościowy posiłek, warto dodać do niego źródło węglowodanów.
Świetnie sprawdzi się tutaj chleb razowy – maczaj go w aromatycznym sosie. Alternatywą będzie ulubiona kasza – gryczana, perłowa, pęczak czy jęczmienna. Leczo wege możesz podać także z gotowanymi ziemniakami.
W ten sposób stworzysz zdrowy i zbilansowany posiłek.
Leczo z warzyw najlepiej przechowywać w lodówce do 3 dni od przygotowania. Użyj do tego szczelnego pojemnika. Dzięki temu zachowasz świeżość dania i unikniesz nieprzyjemnych zapachów.
Jeśli planujesz przygotować większą ilość wegetariańskiego leczo z cukinią, możesz je zapasteryzować w słoikach. W ten sposób leczo bez mięsa będzie dobre nawet przez 2–3 tygodnie. Upewnij się jednak, że słoiki są dokładnie zamknięte. Danie nie może być narażone na kontakt z powietrzem, ponieważ może zacząć fermentować.
Przy pasteryzacji słoików zwróć uwagę, by dobrze wyparzyć naczynia i zakrętki. Gotuj słoiki w garnku z wodą przez około 20 minut. Po wystygnięciu przechowuj je w chłodnym miejscu, z dala od światła.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)