łatwy
30min.
1godz. 10min.
| 12 Porcje | |
|---|---|
| 2 | selery (korzeń) |
| 1 | cebula |
| 1 | marchew |
| 6 | ząbków czosnku |
| ½ | żółtej lub czerwonej papryki |
| 3 | jajka WESOŁY KURNIK |
| ok. 5-6 | łyżek bułki tartej ALBONA |
| bulion | |
| olej rzepakowy lub masło klarowane (do smażenia) | |
| przyprawy: majeranek lub estragon, ostra papryka, sól, pieprz | |
| ewentualnie kasza manna do zagęszczenia masy na pasztet |
Umyj i obierz warzywa. Selera, marchew, pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją (połówkę) w paski
Na głębokiej patelni lub w garnku uduś cebulę, a na koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilę podduś. Przełóż całość do osobnego naczynia, w którym będziesz mieszać wszystkie składniki pasztetu
Podduś chwilę starte warzywa i paprykę (możesz śmiało zrobić to na tłuszczu pozostałym po duszeniu cebuli i czosnku, będzie aromatyczniej). Następnie zalej warzywa bulionem i gotuj ok. 20 minut. Możesz doprawić solą, o ile bulion nie jest zbyt słony.
Odsącz warzywa i odstaw do przestudzenia. Gdy przestygną, połącz je z uduszonymi wcześniej cebulą i czosnkiem i ugnieć je widelcem. Dodaj żółtka jajek oraz bułkę tartą i wymieszaj.
Białka jajek ubij na sztywno, lecz nie dodawaj jeszcze do masy warzywnej. Warzywa na pasztet dopraw solą, majerankiem (ew. zamiennie estragonem), pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Dobrze połącz wszystkie składniki, a na koniec dodaj pianę z ubitych jajek.
Sprawdź czy masa na pasztet jest na tyle gęsta, by nie wylewała się z łyżki. Jeśli jest zbyt rzadka, możesz dodać dwie łyżki kaszy manny. Gotową masę przełóż do formy do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 170ºC (termoobieg). Piecz pasztet ok. 1 godz. 10 min., aż się ładnie zarumieni. Upieczony pasztet najpierw wystudź, zanim wyjmiesz go z formy. Najlepiej jest go schłodzić przez noc w lodówce.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)