POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
W każdym przepisie na rosół znajdziemy bukiet warzyw, prawda? Nie da się jednak ukryć, że za smakiem tradycyjnego bulionu stoi solidna porcja mięsa. Czy jednak należy zrezygnować z rosołu, jeśli wykluczamy z naszej diety produkty odzwierzęce? Absolutnie nie! Sprawdź, jak przygotować pyszny i aromatyczny wegetariański rosół. Niektóre składniki mogą cię zaskoczyć – gwarantujemy jednak, że jeśli je dodasz, zupełnie odmienisz aromat swojej zupy.
łatwy
10min.
2godz. 40min.
6 Porcje | |
---|---|
3 | marchewki |
2 | pietruszki |
1/4 | selera korzeniowego |
1 | por (biała część) |
2 | cebule |
4 | ząbki czosnku |
1 | duży pomidor |
1 | cała natka pietruszki |
1 | łyżka masła orzechowego |
2 | łyżki sosu sojowego |
3 | liście laurowe LE GUSTO |
5 | ziaren ziela angielskiego LE GUSTO |
2 | łyżki oleju rzepakowego LE GUSTO |
sól i pieprz do smaku | |
2 l | wody |
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Umyj wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki, seler i por pokrój na duże kawałki. Cebulę przekrój na pół, czosnek obierz.
Przełóż pokrojone warzywa na blaszkę, skrop je olejem i piecz przez 40 minut.
Przełóż wszystko, co zostało na blaszce do dużego garnka – warzywa i wodę (z warzyw). Dodaj całą natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Po tym czasie do małego kubka/miseczki dodaj masło orzechowe, sos sojowy i chochlę bulionu. Wymieszaj, aż masło orzechowe się rozpuści. Całość dodaj do rosołu.
Pomidora natnij nożem w kratkę i w całości dodaj do zupy.
Całość gotuj przez kolejne 60 minut na bardzo małym ogniu.
Tak, wegetarianie jedzą rosół, ale nie w jego tradycyjnej, mięsnej wersji.
Zamiast mięsa bazują na wyrazistych warzywach i przyprawach, które nadają potrawie odpowiedni smak – dokładnie tak, jak w naszym przepisie na rosół wegetariański. Dzięki temu danie pozostaje lekkie i pełne wartości odżywczych.
Aby rosół wege był smaczny, warto skupić się na budowaniu nut umami. To właśnie on odpowiada za głęboki mięsny smak. W wegańskim rosole ten aromat dają pieczone warzywa, masło orzechowe i sos sojowy.
Inne składniki, które jeszcze bardziej mogą podkręcić przepis na rosół bez mięsa, to suszone grzyby i odrobina koncentratu pomidorowego lub (rzadziej dostępne) pasta miso i wodorosty nori.
Warto także pamiętać o odpowiednim doprawieniu solą i pieprzem – choć pozornie oczywiste, wielu z nas o tym zapomina.
Rosół z warzyw podawaj tradycyjnie z makaronem. Możesz także dodać pieczone tofu, aby wzbogacić posiłek o dodatkowe białko. W ten sposób ze zwykłej zupy zrobisz naprawdę sycące danie.
Szybki przepis na czosnkowe tofu:
Pokrój tofu w kostkę, wymieszaj z olejem, czosnkiem i sosem sojowym. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
Tak, przepis na rosół warzywny jest w pełni wegański. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)