łatwy
30min.
4 Porcje | |
---|---|
1 | kapusta biała |
3/4 łyżeczki | soli jodowanej |
2 | papryki Gut Bio |
ok. 30 g | rukoli (do znalezienia w lodówce) |
2 | marchewki Gut Bio |
1 | limonka Gut Bio |
4 łyżeczki | przyprawy Maggi |
1/2 | pieprzu Portland |
360 g | pasty wegańskiej Gut Bio, ulubionego rodzaju |
100 g | orzeszków ziemnych Trader Joe’s prażonych i solonych |
120 ml | napoju sojowo-ryżowego Gut Bio |
2 łyżki stołowe | oliwy z oliwek Gut Bio |
Oderwij zewnętrzne liście kapusty. Pozostałe liście obierz, umyj i blanszuj je przez ok. 5-8 minut w wodzie osolonej ½ łyżeczki soli na średnim ogniu. Wyjmij liście, rozłóż je obok siebie, pozostaw do wystudzenia i odetnij głąb znajdujący się w środku.
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Umyj paprykę i pokrój ją w długie paski. Umyj rukolę i osusz ją (np. w wirówce do sałaty). Obierz marchewki, umyj je, przekrój na połowy i również pokrój w długie paski.
Umyj limonkę, zetrzyj nieco skórki, a następnie przekrój limonkę na pół i wyciśnij z niej sok. Rozmieszaj ze sobą odrobinę soku z limonki, nieco startej skórki, 1 łyżeczkę Maggi, pozostałą sól i ¼ łyżeczki pieprzu, a następnie połącz z papryką, rukolą i marchewkami.
Na liściach kapusty rozsmaruj odrobinę pasty wegańskiej Gut Bio, połóż wzdłuż warzywa i całość ciasno zroluj.
Przygotuj dip: zmieszaj ze sobą orzeszki ziemne, napój sojowo-ryżowy, oliwę, pozostałą przyprawę Maggi, pozostały sok i skórkę z limonki, a następnie zblenduj całość na gładką masę i dopraw pozostałym pieprzem. Kapuściane wrapy ewentualnie przekrój ukośnie na połowy i podawaj z dipem z orzeszków ziemnych.
Jeśli po przygotowaniu wrapów zostały pokrojone w paski papryki i marchewki, podawaj je jako przekąski do chrupania razem z pastą wegańską. Kapustę można zastąpić również sałatą masłową – w takim przypadku liści nie należy blanszować.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)