POWIADOMIENIE

WSKAZÓWKA

DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ

SUKCES

Pieczony rosół

Rosół – wywar, którego smak znają wszyscy. Jednocześnie każdy z nas przyrządza go nieco inaczej. Czy jest sposób na to, aby zawsze się udawał? Tak! Nasz przepis na pieczony rosół zaskakuje głębokim smakiem. Sekret tkwi w podbiciu aromatów jeszcze przed gotowaniem. Uwolnij nuty ze wszystkich składników. Jak? Tajemnicą jest pieczenie warzyw do rosołu.

Pieczony rosół

łatwy

20min.

2godz. 40min.

6 Porcje
1 kg mieszanki mięsa (udko z kurczaka, kawałek wołowiny z kością, szyja indyka)
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 duży seler
1 por
2 cebule
1 główka czosnku
5 liści laurowych LE GUSTO
8 ziaren ziela angielskiego LE GUSTO
10 ziaren czarnego pieprzu LE GUSTO
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
duży pęczek natki pietruszki
Poleć przepis

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż mięso.

Obok rozłóż obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulę i czosnek pozostaw w łupinach, przekrój je na pół – cebulę w pionie, czosnek w poprzek.

Wyłóż na blachę pieprz i ziele angielskie. 

Krok 2

Skrop wszystko oliwą, posyp solą i delikatnie wymieszaj.

Wstaw do piekarnika na 40 minut. W połowie pieczenia wymieszaj składniki, aby równomiernie się zarumieniły.

Krok 3

Po upieczeniu przełóż wszystkie składniki do dużego garnka. Dodaj około 3 litrów zimnej wody, liście laurowe, lubczyk i cały pęczek natki pietruszki. 

Krok 4

Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Nie dopuść do tego, by pieczony rosół się zagotował.

Po ugotowaniu możesz przecedzić wywar przez sitko. Dzięki temu rosół na pieczonym mięsie będzie idealnie klarowny.

Krok 5

Podawaj z cienkim makaronem, posiekaną natką pietruszki i kawałkami warzyw.

Poleć przepis

Jakie mięso do pieczonego rosołu będzie najlepsze?

Najlepiej połączyć kilka mięs. Mieszaj gatunki lub przygotuj rosół z pieczonych warzyw i mięsa tylko jednego rodzaju (np. tylko z drobiu).

Jakie kawałki mięsa sprawdzą się do rosołu pieczonego w piekarniku?

●      Udka z kurczaka

●      Skrzydełka z kurczaka

●      Piersi z kurczaka ze skórą

●      Cała tuszka kurczaka

●      Porcja rosołowa z kurczaka

●      Serduszka drobiowe

●      Szyja z indyka

●      Skrzydło indyka

●      Noga z kaczki

●      Wołowe żeberka (szponder)

●      Mostek wołowy

●      Pręga wołowa

●      Kości wołowe

Łącz dowolnie. Mieszaj rodzaje, by wydobyć głębię smaku. 

Jak upiec warzywa i mięso do rosołu? Przydatne wskazówki

To bardzo proste. Rosół z piekarnika wcale nie wymaga większego zaangażowania. Czego się trzymać?

●      Temperatura – piecz w 200°C na termoobiegu.

●      Czas – warzywa i mięso potrzebują około 40 minut.

●      Ułóż składniki w jednej warstwie, aby równomiernie się zarumieniły.

●      Po upieczeniu do garnka przełóż wszystko – włącznie z płynami i tłuszczem, które uwolniły się z warzyw i mięsa.

Warto wykorzystać ten przepis – pieczenie nadaje warzywom i mięsu znacznie intensywniejszy aromat oraz delikatną karmelową nutę.

Rosół z pieczonych warzyw bez mięsa – jak zrobić pieczony wegerosół?

Użyj dwa razy więcej warzyw.

Zadbaj o smak umami. Jak wzbogacić wegerosół z pieczonych warzyw w te konkretne nuty smakowe?

Dodaj na etapie pieczenia:

●      pomidora (1 sztukę z naciętą skórką)

●      mały kawałek kapusty

●      2 łodygi selera naciowego.

Dodaj na etapie gotowania:

●      4 suszone grzyby – borowiki lub podgrzybki

●      3 łyżki sosu sojowego

●      skórkę parmezanu (końcówka kawałka sera kupionego w całości)

●      1–2 gwiazdki anyżu.

Czy pieczony rosół jest lepszy od tradycyjnego?

Czy lepszy? Według nas – zdecydowanie.

Pewne jest to, że będzie miał bardziej intensywny aromat i głębszy kolor. Pieczenie utrwala, wzmacnia i osładza smaki wszystkich składników. 

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch