POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Rosół – wywar, którego smak znają wszyscy. Jednocześnie każdy z nas przyrządza go nieco inaczej. Czy jest sposób na to, aby zawsze się udawał? Tak! Nasz przepis na pieczony rosół zaskakuje głębokim smakiem. Sekret tkwi w podbiciu aromatów jeszcze przed gotowaniem. Uwolnij nuty ze wszystkich składników. Jak? Tajemnicą jest pieczenie warzyw do rosołu.
łatwy
20min.
2godz. 40min.
6 Porcje | |
---|---|
1 kg | mieszanki mięsa (udko z kurczaka, kawałek wołowiny z kością, szyja indyka) |
4 | marchewki |
2 | korzenie pietruszki |
1 | duży seler |
1 | por |
2 | cebule |
1 | główka czosnku |
5 | liści laurowych LE GUSTO |
8 | ziaren ziela angielskiego LE GUSTO |
10 | ziaren czarnego pieprzu LE GUSTO |
1 | łyżeczka suszonego lubczyku |
2 | łyżki oliwy z oliwek |
sól do smaku | |
duży pęczek natki pietruszki |
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż mięso.
Obok rozłóż obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulę i czosnek pozostaw w łupinach, przekrój je na pół – cebulę w pionie, czosnek w poprzek.
Wyłóż na blachę pieprz i ziele angielskie.
Skrop wszystko oliwą, posyp solą i delikatnie wymieszaj.
Wstaw do piekarnika na 40 minut. W połowie pieczenia wymieszaj składniki, aby równomiernie się zarumieniły.
Po upieczeniu przełóż wszystkie składniki do dużego garnka. Dodaj około 3 litrów zimnej wody, liście laurowe, lubczyk i cały pęczek natki pietruszki.
Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Nie dopuść do tego, by pieczony rosół się zagotował.
Po ugotowaniu możesz przecedzić wywar przez sitko. Dzięki temu rosół na pieczonym mięsie będzie idealnie klarowny.
Podawaj z cienkim makaronem, posiekaną natką pietruszki i kawałkami warzyw.
Najlepiej połączyć kilka mięs. Mieszaj gatunki lub przygotuj rosół z pieczonych warzyw i mięsa tylko jednego rodzaju (np. tylko z drobiu).
Jakie kawałki mięsa sprawdzą się do rosołu pieczonego w piekarniku?
● Udka z kurczaka
● Skrzydełka z kurczaka
● Piersi z kurczaka ze skórą
● Cała tuszka kurczaka
● Porcja rosołowa z kurczaka
● Serduszka drobiowe
● Szyja z indyka
● Skrzydło indyka
● Noga z kaczki
● Wołowe żeberka (szponder)
● Mostek wołowy
● Pręga wołowa
● Kości wołowe
Łącz dowolnie. Mieszaj rodzaje, by wydobyć głębię smaku.
To bardzo proste. Rosół z piekarnika wcale nie wymaga większego zaangażowania. Czego się trzymać?
● Temperatura – piecz w 200°C na termoobiegu.
● Czas – warzywa i mięso potrzebują około 40 minut.
● Ułóż składniki w jednej warstwie, aby równomiernie się zarumieniły.
● Po upieczeniu do garnka przełóż wszystko – włącznie z płynami i tłuszczem, które uwolniły się z warzyw i mięsa.
Warto wykorzystać ten przepis – pieczenie nadaje warzywom i mięsu znacznie intensywniejszy aromat oraz delikatną karmelową nutę.
Użyj dwa razy więcej warzyw.
Zadbaj o smak umami. Jak wzbogacić wegerosół z pieczonych warzyw w te konkretne nuty smakowe?
Dodaj na etapie pieczenia:
● pomidora (1 sztukę z naciętą skórką)
● mały kawałek kapusty
● 2 łodygi selera naciowego.
Dodaj na etapie gotowania:
● 4 suszone grzyby – borowiki lub podgrzybki
● 3 łyżki sosu sojowego
● skórkę parmezanu (końcówka kawałka sera kupionego w całości)
● 1–2 gwiazdki anyżu.
Czy lepszy? Według nas – zdecydowanie.
Pewne jest to, że będzie miał bardziej intensywny aromat i głębszy kolor. Pieczenie utrwala, wzmacnia i osładza smaki wszystkich składników.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)