Zakupy zero waste

zakupy zero waste
headline zakupy zero waste
headline zakupy zero waste
zakupy zero waste plan działania

Na początek przyda się audyt. To kontrola ułatwi okiełznanie bałaganu.

  • Sprawdź, jakich śmieci produkujesz najwięcej.
  • Policz, ile jedzenia marnuje się w twojej kuchni.
  • Zastanów się, jakie są powody tego nadmiaru – wypisz je i opracuj plan ratunkowy.
headline zakupy zero waste
zakupy zero waste na ratuen

Wsparciem w tych porządkach i skutecznej redukcji śmieci jest lista zakupów.

Dobrze skonstruowana przynosi konkretne oszczędności, tymczasem nawet ¾ Polaków nie zabiera jej do sklepu. Czas to zmienić, bo co drugi Polak przyznaje, że wyrzuca nadmiar kupowanego jedzenia do śmietnika. Razem z produktami w koszu lądują też pieniądze. Z danych banków żywności wynika, że czteroosobowa rodzi traci w ten sposób nawet 3000 złotych rocznie.  Lista zakupów to niesamowicie opłacalna inwestycja. Czasowa – bo dzięki temu nie trzeba codziennie zastanawiać się co ugotować, spędzać połowy dnia w kuchni i wreszcie finansowa, bo nie wyrzuca się jedzenia, a razem z nim - pieniędzy.

headline zakupy zero waste
zakupy zero waste ciekawostka

Co sekundę do śmietników w Polsce trafia 150 kilogramów niewykorzystanego jedzenia.

Najwięcej, bo ponad połowa strat, jest w domowych kuchniach. 

headline zakupy zero waste
zakupy zero waste tipy

Lista zakupów jest drogowskazem, który poprowadzi Cię w sklepie właściwymi alejkami. To też Twój wentyl bezpieczeństwa, dzięki niej unikniesz wpadek.

  • Przygotuj plan kilku posiłków.
  • Do jadłospisu dopasuj produkty, których potrzebujesz. 
  • Przed wyjściem do sklepu sprawdź zawartość lodówki i szafek kuchennych – dopisz do listy czego brakuje. 
  • Podziel produkty na grupy i przejrzyście umieść je na liście – to ułatwi znalezienie ich w sklepie.
  • Ustal budżet na zakupy. 
headline zakupy zero waste
zakupy zero wastepakuję nie marnuję

Kolejnym krokiem do zmniejszania góry śmieci jest eliminowanie zbędnych opakowań. Na zakupy zabierz swoje siatki i woreczki. Unikaj jednorazowych foliówek!

W sklepie pakuj produkty kupowane na wagę do swoich opakowań, a na nich naklejaj informację o wadze i cenie. Pamiętaj, by do siatek osobno wkładać produkty, które nie wymagają obróbki termicznej - takie jak pieczywo czy owoce – a do innych mięso czy ryby. To sprawi, że zakupy będą bezpieczne. Rękawiczki są konieczne, gdy sięgasz po świeże pieczywo ułożone w koszach. Nie ma potrzeby używania ich w czasie całych zakupów, zdecydowanie lepiej zarówno przed nimi, jak i od razu po przyjściu do domu, dobrze umyć ręce w gorącej wodzie lub użyć dostępnego w sklepie płynu do dezynfekcji.

headline zakupy zero waste
zakupy zero waste ciekawostka

Ze starej koszulki możesz zrobić siatkę na zakupy:

1. Koszulkę rozłóż na stole.

2. Ostrymi nożyczkami odetnij rękawy i kołnierzyk. 

3. Na dole koszulki wytnij paski o szerokości  2-3 cm. Po rozcięciu połącz je ze sobą. Najwygodniej będzie związać je ciasno w supełki. W ten sposób paski utworzą dno torby. 

4. Przewróć koszulkę na stronę bez frędzli i gotowe. 

5. Nie zapomnij zabrać torby na zakupy. 

headline zakupy zero waste
zakupy zero waste etykieta

Lektura etykiet konkretnie wpływa na zdrowie.

Ten nawyk pozwala stracić nawet 4 kilogramy. Waga spada u tych, co poświęcają nieco czasu na przeanalizowanie składu produktów, po które sięgają.

headline zakupy zero waste
jak czytać etykiety

Kolejność

to, w jakiej kolejności wymienione są składniki w danym produkcie, nigdy nie jest przypadkowe. Dodatki ułożone są według ilości, więc jeśli w dietetycznym batonie na pierwszym miejscu widnieje cukier lub jego tańszy zamiennik w postaci syropu glukozowo-fruktozowego oznacza to, że jest go tam najwięcej. W mieszankach warzywnych i owocowych ich ilość jest podawana w procentach – np. 50% wiśni w dżemie czy 30% w soku pomidorowym. 

jak czytać etykiety

Nazwa

to pole do słownych manewrów. Zwykły cukier może być ukryty pod kilkunastoma innymi określeniami. W malinowym soku babuni owoców znajdziemy zaledwie 2%. Pozostały skład pozostawia wiele do życzenia. Trzeba uważać też na wiejskie jajka, te od szczęśliwych kur czy podwórkowe. Pod tą nazwą w pudełku mogą czekać jajka „3” – z chowu klatkowego, w którym nioska ma do dyspozycji miejsce tylko nieco większe niż powierzchnia kartki A4. Ponad 70% jajek sprzedawanych w Polsce pochodzi właśnie z chowu klatkowego. 

jak czytać etykiety

Długość

im dłuższa lista składników, tym zazwyczaj gorzej dla wartości odżywczych produktu. Naturalne dodatki producent musiał z jakiś powodów zastąpić chemią, dla uzyskania koloru, konsystencji, smaku. 

jak czytać etykiety

E

substancje dodatkowe, które mają pomóc w uzyskaniu pożądanego smaku czy konsystencji. Producent ma obowiązek podania wszystkich dodatków, stąd ta cała wyliczanka na opakowaniu. E zawsze towarzyszy numer, który przydziela je do konkretnej grupy. 

headline zakupy zero waste

Nie musisz brać potwierdzenia z terminala. To dodatkowy śmieć, którego nie potrzebujesz. Najlepiej jest więc zupełnie z nich zrezygnować.

headline zakupy zero waste
gdzie wyrzucić paragon

Paragon powinien trafić do kosza na śmieci zmieszane.

Tusz użyty do drukowania paragonów nie nadaje się do ponownego przetworzenia, dlatego też nie należy wrzucać ich do makulatury. 

headline zakupy zero waste
zakupy zero waste troska o zakuoy

Dobrze zaopiekowanie produkty odwdzięczą się swoją świeżością i jędrnością.

Dłużej poczekają na wykorzystanie. Nabiał czy wędliny kupowane na wagę najlepiej przełożyć do szklanych pojemników. Sypkim produktom dobrze będzie w słoikach. Nawet takich najzwyklejszych, najważniejsze by były dobrze umyte i osuszone. Słoiki są idealne do przechowywania suchych produktów, strączków, makaronów ryżu, kasz. Dzięki temu zabiegowi jedzenie będzie chronione przez insektami. On także ułatwi zorganizowanie w kuchni. Po otwarciu szafki z produktami w słoiku od razu widać, jaki jest stan zapasów, w pudełkach są one ukryte. Ten obrazek może od razu uruchamiać kulinarną wyobraźnię i podrzucać podpowiedzi w sprawie wykorzystania konkretnych składników. Przykładowo widok ryżu może zainspirować do połączenia go z kalafiorem, który czeka w lodówce i w ten sposób powstaje gotowy pomysł na risotto. 

headline zakupy zero waste
zakupy zero waste dobrze ułożone

Produkty wymagające schłodzenia powinny trafić na właściwą półkę w lodówce.

  • Górna półka, gdzie jest około 8°C, należy przechowywać dżemy, konfitury, a także mleko, kefiry i jogurty. To dobra temperatura dla bakterii kwaszących.
  • Środkowe półki z temperaturą do 7°C są właściwym miejscem na produkty z krótszym terminem ważności. Tu powinien znaleźć się: twarożek, szynki w plastrach, sery krojone, a także gotowe dania czy resztki z obiadu. 
  • Dolna półka, gdzie temperatura nie przekracza  2°C, to miejsce na świeże mięsa i ryby. Najlepiej te produkty przechowywać w szczelnie zamykanych opakowaniach. 
  • W szufladach jest około 10°C i wyższa wilgotność, do nich muszą trafić warzywa i owoce. Najlepiej, by były przechowywane osobno, nie lubią swojego towarzystwa i źle na siebie wpływają, co powoduje ich szybsze psucie. 
headline zakupy zero waste
zakupy zero waste zachowaj higienę

Przy rozpakowywaniu zakupów ważne jest, by surowe produkty nie miały styczności z tymi, które nie wymagają gotowania czy pieczenia.

Po wyjęciu wszystkich składników i przełożeniu ich w odpowiednie miejsca dobrze jest przetrzeć wodą z octem blaty kuchenne, na których leżały. Lodówkę standardowo warto porządnie umyć raz w tygodniu. 

Przypomnienie o

Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny? *

Potwierdzenie przypomnienia *

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Uwagi
  • Aby skorzystać z naszej bezpłatnej usługi przypominania, prosimy najpierw o Twoje potwierdzenie. W tym celu prosimy podać adres e-mail i / lub numer telefonu i kliknąć „Aktywuj przypominanie". W zależności od wybranej formy kontaktu (e-mail, SMS), otrzymasz link aktywacyjny. Aby aktywować usługę przypominania, prosimy kliknąć w link w otrzymanej wiadomości. Potwierdzenie to nie będzie wymagane ponownie w przyszłości.
  • Prosimy uzupełnić pola oznaczone *.
  • Aby przesłać ten formularz, prosimy zaakceptować pliki cookie w ustawieniach zabezpieczeń przeglądarki.
  • Wysyłanie SMS-ów jest możliwe tylko w krajowej sieci komórkowej.
  • Przypomnienie może być wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data jest w przyszłości i po pomyślnym uwierzytelnieniu Twojego adresu e-mail lub numeru telefonu.
  • Twój adres e-mail i numer telefonu komórkowego są wykorzystywane w celu wysłania powiadomienia o wybranym artykule i przechowywane, aby zachować potwierdzone uwierzytelnienie przy korzystaniu z tej usługi przez Ciebie w przyszłości. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji / usunąć dane poprzez „ formularz rezygnacji z usługi przypominania”. Pamiętaj, że aktywacja usługi przypominania jest dozwolona tylko w przypadku, gdy sam jesteś odbiorcą.
div>

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany numer został wysłany SMS, aby potwierdzić Twój numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany adres e-mail i numer zostały wysłane wiadomości, aby potwierdzić Twój adres e-mail i numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości. Jeśli strona z potwierdzeniem się nie otworzy, prosimy skopiować link i wkleić go w przeglądarce.