1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Jak zrobić puree ziemniaczane? Przepis klasyczny i z dodatkami
Jak zrobić puree ziemniaczane?

Jak zrobić puree ziemniaczane? Przepis na puree ziemniaczane klasyczne i z dodatkami

Puree ziemniaczane świetnie sprawdza się nie tylko jako najpopularniejszy dodatek do obiadu, ale także jako oddzielne danie. Możesz je przecież zaserwować na wiele różnych sposobów. W naszym poradniku podpowiemy, jak zrobić puree ziemniaczane i jak urozmaicić tradycyjny przepis na tę potrawę.

Jakie ziemniaki wybrać do puree?

Ziemniaki dzielą się na 3 podstawowe grupy:

  • Grupa A – to ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, które zachowują twardą strukturę nawet po obróbce termicznej. Doskonale nadają się do sałatek, zup i zapiekanek.
  • Grupa B – obejmuje ziemniaki o wszechstronnym charakterze, które mają dość zwartą konsystencję, ale rozpadają się pod naciskiem widelca. Czyni to z nich idealny składnik do kopytek i ziemniaczanych babek.
  • Grupa C – to mączyste ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, które rozpadają się po ugotowaniu. Jak możesz się domyślić, to właśnie z nich powstają najlepsze frytki oraz puree.

Jeśli chcesz przygotować klasyczne puree ziemniaczane, postaw na odmiany typu C. Należą do nich odmiany Ametyst, Bryza, Cekin, Jurek czy Mazur.

Puree ziemniaczane – przepis. Jak zrobić puree ziemniaczane?

Do przepisu na puree ziemniaczane potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Z jego realizacją poradzi sobie nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia kulinarnego.

Stopień trudności: łatwy

Czas: 30 min

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych typu C)
  • 100 ml mleka MILSANI
  • 50 g masła MILSANI
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki, aby gotowały się równomiernie.
  2. Włóż ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotuj na średnim ogniu przez 20–25 minut, aż będą miękkie. Możesz to sprawdzić za pomocą widelca.
  3. Odcedź ziemniaki i pozostaw na chwilę w garnku, aby odparowały, a następnie dodaj do nich masło i mleko.
  4. Dokładnie ubij ziemniaki za pomocą tłuczka. Staraj się nie zostawiać grudek – puree powinno być gładkie i kremowe.
  5. Dopraw puree solą i pieprzem według uznania. Jeśli wydaje się zbyt gęste, możesz dodać do niego jeszcze odrobinę ciepłego mleka.

Ile gotować ziemniaki na puree? Jakie powinny być ziemniaki po ugotowaniu?

Czas gotowania ziemniaków zależy od ich rozmiarów. Duże wymagają nieco dłuższej obróbki niż małe. Jeśli jednak pokroisz je na równe kawałki, powinny być gotowe po 20–25 minutach. Aby się co do tego upewnić, spróbuj nakłuć je widelcem. W dobrze ugotowane ziemniaki wbijesz go z łatwością. Uważaj przy tym, aby nie przegotować warzyw, ponieważ puree nie będzie miało wtedy odpowiednio kremowej konsystencji.

Pomysły na puree ziemniaczane z dodatkami – jak urozmaicić przepis na puree?

Prostota i uniwersalny charakter to największe zalety puree ziemniaczanego. Pozwalają wzbogacić tę potrawę właściwie dowolnymi składnikami. Możesz więc podać ją nie tylko do mięsa czy ryby, ale także jako oddzielne danie. Najciekawsze przepisy na puree ziemniaczane z dodatkami obejmują:

  • serowe puree z ziemniaków – do puree dodaj starty parmezan, cheddar lub inny ulubiony ser
  • czosnkowo-ziołowe puree – w przepisie poza masłem i mlekiem wykorzystaj także pieczony czosnek oraz świeże zioła (np. pietruszkę, koperek czy szczypiorek)
  • puree z boczkiem lub kiełbasą – dodatek mięsa nada ziemniakom puree intensywny smak i uczyni z nich pełnoprawne danie obiadowe
  • puree z karmelizowaną cebulą – podsmaż cebulę i dodaj ją do puree, aby nadać potrawie delikatną słodycz i wyjątkowy aromat
  • puree z dodatkiem warzyw – razem z ziemniakami możesz ubić resztki gotowanych warzyw, które zostały z poprzedniego dnia (np. marchewkę czy brokuły). Potrawa zyska dzięki temu nie tylko bogatszy smak, ale i atrakcyjny kolor.

Jak zrobić puree ziemniaczane bez mleka?

Weganie i osoby z nietolerancją laktozy mogą w łatwy sposób przygotować pyszne puree ziemniaczane bez mleka. Jeśli interesuje cię taka alternatywna wersja przepisu, zastąp ten składnik bulionem warzywnym, śmietanką roślinną (np. kokosową lub sojową) albo nawet wodą z gotowania ziemniaków. Którykolwiek zamiennik wybierzesz, użyj go w tych samych proporcjach co mleka (100 ml). W miejsce masła możesz z kolei wykorzystać margarynę (50 g) lub oliwę z oliwek (3–4 łyżki stołowe).

Z czym podawać puree ziemniaczane?

Ilu kucharzy, tyle pomysłów na puree ziemniaczane! Jest to przede wszystkim znakomity dodatek do mięs i sosów. Możesz podać go na przykład do kotletów schabowych, pieczonego kurczaka czy steków wołowych. Puree będzie też świetnie smakowało z grillowanymi rybami i duszonymi warzywami. Jeśli zamierzasz serwować ziemniaki w wersji wegańskiej, postaw na sos grzybowy lub warzywny gulasz.

Co zrobić z puree ziemniaczanego? Co zrobić z resztek puree?

Jeśli po obiedzie zostaną ci resztki tłuczonych ziemniaków, nie wyrzucaj ich! Możesz wykorzystać je do różnych ciekawych dań, takich jak:

  • placki ziemniaczane – do resztek puree dodaj jajko, mąkę i ulubione przyprawy, a następnie smaż placki na złoty kolor
  • zapiekanka ziemniaczana – ułóż puree w naczyniu żaroodpornym na zmianę z warstwami warzyw i sera, a później zapiecz w piekarniku
  • kluski śląskie – wymieszaj resztki puree z mąką ziemniaczaną, dodaj jajko i uformuj małe kluski, które następnie ugotujesz we wrzątku.

Jeśli masz ochotę na pyszne i wszechstronne puree ziemniaczane, zaopatrz się w niezbędne składniki z ALDI i skorzystaj z naszych kulinarnych inspiracji!

e

Owoce i warzywa

Więcej
s

All Seasons

Twórz pyszne dania pełne zdrowych warzyw i owoców przez cały rok z przetworami i mrożonkami All Seasons.

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch