Puree ziemniaczane świetnie sprawdza się nie tylko jako najpopularniejszy dodatek do obiadu, ale także jako oddzielne danie. Możesz je przecież zaserwować na wiele różnych sposobów. W naszym poradniku podpowiemy, jak zrobić puree ziemniaczane i jak urozmaicić tradycyjny przepis na tę potrawę.
Ziemniaki dzielą się na 3 podstawowe grupy:
Jeśli chcesz przygotować klasyczne puree ziemniaczane, postaw na odmiany typu C. Należą do nich odmiany Ametyst, Bryza, Cekin, Jurek czy Mazur.
Do przepisu na puree ziemniaczane potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Z jego realizacją poradzi sobie nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia kulinarnego.
Stopień trudności: łatwy
Czas: 30 min
Liczba porcji: 4
Składniki
Przygotowanie
Czas gotowania ziemniaków zależy od ich rozmiarów. Duże wymagają nieco dłuższej obróbki niż małe. Jeśli jednak pokroisz je na równe kawałki, powinny być gotowe po 20–25 minutach. Aby się co do tego upewnić, spróbuj nakłuć je widelcem. W dobrze ugotowane ziemniaki wbijesz go z łatwością. Uważaj przy tym, aby nie przegotować warzyw, ponieważ puree nie będzie miało wtedy odpowiednio kremowej konsystencji.
Prostota i uniwersalny charakter to największe zalety puree ziemniaczanego. Pozwalają wzbogacić tę potrawę właściwie dowolnymi składnikami. Możesz więc podać ją nie tylko do mięsa czy ryby, ale także jako oddzielne danie. Najciekawsze przepisy na puree ziemniaczane z dodatkami obejmują:
Weganie i osoby z nietolerancją laktozy mogą w łatwy sposób przygotować pyszne puree ziemniaczane bez mleka. Jeśli interesuje cię taka alternatywna wersja przepisu, zastąp ten składnik bulionem warzywnym, śmietanką roślinną (np. kokosową lub sojową) albo nawet wodą z gotowania ziemniaków. Którykolwiek zamiennik wybierzesz, użyj go w tych samych proporcjach co mleka (100 ml). W miejsce masła możesz z kolei wykorzystać margarynę (50 g) lub oliwę z oliwek (3–4 łyżki stołowe).
Ilu kucharzy, tyle pomysłów na puree ziemniaczane! Jest to przede wszystkim znakomity dodatek do mięs i sosów. Możesz podać go na przykład do kotletów schabowych, pieczonego kurczaka czy steków wołowych. Puree będzie też świetnie smakowało z grillowanymi rybami i duszonymi warzywami. Jeśli zamierzasz serwować ziemniaki w wersji wegańskiej, postaw na sos grzybowy lub warzywny gulasz.
Jeśli po obiedzie zostaną ci resztki tłuczonych ziemniaków, nie wyrzucaj ich! Możesz wykorzystać je do różnych ciekawych dań, takich jak:
Jeśli masz ochotę na pyszne i wszechstronne puree ziemniaczane, zaopatrz się w niezbędne składniki z ALDI i skorzystaj z naszych kulinarnych inspiracji!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)