średni
60min.
4 Porcje | |
---|---|
2 kg | buraków czerwonych |
2 litry | wody |
5 ząbków | czosnku |
kromka | chelba razowego na zakwasie |
łyżka | soli |
Składniki z buraków: | |
2 l | wody |
0,5 kg | startych upieczonych buraków |
2 | marchewki |
1 | pietruszka |
pół selera | |
kawałek pora | |
2 ząbki | czosnku |
łyżka cukru | |
sok z cytryny | |
pieprz | |
1 łyżka | majeranku |
2 liście | laurowe |
5 listków | ziela angielskiego |
Umyć, obrać i pokroić w plastry buraki, a wodę przegotować i ostudzić. Następnie zalać w słoju buraki, uzupełnić słój dosypując sól i włożyć kromkę chleba i ząbki czosnku. Odstawić obwiązany gazą słoik w ciepłe miejsce.
Zakwas na barszcz powinien stać w cieple do tygodnia. Nalezy po tym czasie usunąć pianę oraz chleb, a sam zakwas przecedzić i przelać do słoików, szczelnie zamykając. Tak przechowywany nie traci swoich właściwości przez kilka miesięcy.
Na tarce zetrzeć marchwekę, pietruszkę i seler, do nich dodać por i zalać całość 2,5 l wody. Dodać do tego liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i uzyskania wywaru.
Umyć buraki, zawinąć w folię i upiec do miękkości w piekarniku. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zetrzeć je na tarce i dodać do wywaru.
Wywar gotować na wolnym ogniu dodając sok z cytryny, cukier, majeranek i wyciśnięty na prasce czosnek. Następnie przecedzić barszcz przez sito i dodać zakwas.
Doprawić do smaku. Podawać z uszkami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)