łatwy
1godz. 20min.
6 Porcje | |
---|---|
250 g | masła |
200 g | cukru pudru |
4 | jajka |
1 | pomarańcza |
250 g | Mąki Basia Extra Wypiek |
2 łyżeczki | proszku do pieczenia Albona |
Masło pokrój w kostkę i odstaw na minimum godzinę. Piekarnik nagrzej do 180°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Pomarańczę wyszoruj i dobrze osusz. Zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do miękkiego masła dodaj cukier puder i ubij mikserem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas dokładnie mieszając. Następnie dodaj skórkę pomarańczową oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na jednolite ciasto.
Wlej wyciśnięty sok z pomarańczy i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz przez ok. 60 minut (aż patyczek będzie suchy). Pamiętaj, w większych tortownicach (ok. 23–24 cm) ciasto będzie gotowe wcześniej, po ok. 45 minutach. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)