łatwy
45min.
4 Porcje | |
---|---|
100 g | suszonych grzybów |
150 g | obranej marchewki |
70 g | obranej pietruszki |
60 g | obranego selera |
60 g | obranej cebuli |
3 | ząbki czosnku |
4 | ziela angielskie |
3 | listki laurowe |
pieprz czarny | |
sól | |
zielona pietruszka | |
2 łyżki | masła klarowanego |
Na zaprawkę: | |
3 łyżki | mąki pszennej |
3 łyżki | śmietany 18% |
Zalać wodą suszone grzyby i na kilka godzin odstawić, a następnie gotować całość do miękkości grzybów, które nalezy wyjąć i odcedzić.
Obrać warzywa i pokroić w słupki, po czym dorzucić do wywaru z grzybów i dolać wody.
Wymieszać z mąką śmietanę i utworzyć zaprawkę. Dolewamy do niej trochę wywaru i mieszamy. W międzyczasie na maśle przesmarzyć wraz z posiekaną cebulką pokrojone, drobno ugotowane grzyby. Dodajemy wyciśnięty czosnek i zaprawkę. Całość dodajemy następnie do wywaru.
Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zupę podajemy z makaronem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)