średni
25min.
3 Porcje | |
---|---|
1 kg | mąki pszennej |
50 g | świeżych drożdży |
120 g | cukru |
500 ml | mleka |
1 | jajko |
6 | żółtek |
80 g | masła |
1 opakowanie | cukru wanilinowego |
2 łyżki | wódki |
2 szczypty | soli |
1 kg | smalcu |
marmolada różana | |
cukier puder |
Przygotowujemy rozczyn. Mieszamy drożdże, 2 łyżki cukru, ½ szklanki letniego mleka i 5 łyżek mąki tak, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut.
Resztę przesianej mąki łączymy z rozczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Wyrabiamy, dodając stopniowo rozpuszczone masło. Po kilku minutach masa powinna być gładka i elastyczna. Formujemy ją w kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, chwilkę wyrabiamy, a następnie odrywamy ręką po kawałku ciasta (ok 60g), spłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia i dokładnie sklejamy, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
Uformowane kulki pozostawiamy pod przykryciem na stolnicy lub w innym ciepłym miejscu na ok 20 – 40 minut, aby podwoiły objętość.
Pączki smażymy z dwóch stron na głębokim tłuszczu, w temperaturze 170°C. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu i przestygnięciu posypujemy pączki cukrem pudrem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)