W ALDI mamy COŚ dla każdego, także produkty dla bezglutenowców. Nasze gotowe produkty bezglutenowe ułatwią Ci codzienne gotowanie i zapewnią doskonałe samopoczucie. Wysokiej jakości zdrowa żywność i produkty bezglutenowe z naszej oferty pochodzą od zaufanych dostawców i renomowanych producentów. Wszystkie certyfikowane wyroby bezglutenowe są oznaczone znakiem Przekreślonego Kłosa, co gwarantuje ich bezpieczeństwo. Nie zastanawiaj się już, gdzie można kupić produkty bezglutenowe – w ALDI znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu! U nas ceny produktów bezglutenowych idą w parze z wysoką jakością, a zdrowe odżywianie jest dostępne dla każdego.
Dieta bezglutenowa jest zalecana nie tylko osobom chorym na celiakię, ale również m.in. w przypadku alergii na pszenicę i inne zboża oraz nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.
Gluten to białko roślinne, które występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jest obecne nie tylko w produktach zbożowych, takich jak mąka, chleb czy makaron, ale także w wędlinach, słodyczach, przyprawach, mrożonkach czy przetworach warzywnych.
Na diecie bezglutenowej można spożywać produkty naturalnie bezglutenowe: owoce, warzywa, ryż, kukurydzę, proso, grykę i wiele innych, a także produkty przetworzone opisane przez producenta jako bezglutenowe. Te ostatnie powinny być oznaczone licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa. Znak ten gwarantuje spełnienie rygorystycznych norm dla produktów bezglutenowych i pomaga klientom podejmować świadome decyzje zakupowe.
Osób świadomie rezygnujących z produktów zawierających gluten jest coraz więcej. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom od teraz w naszej ofercie dostępne są także produkty marek własnych ALDI ze znakiem towarowym Przekreślonego Kłosa. Bogata gama produktów bezglutenowych w ALDI obejmuje m.in.: makarony, płatki śniadaniowe czy przekąski dla dzieci
Licencjonowanie znaku Przekreślonego Kłosa jest programem międzynarodowym prowadzonym przez AOECS (Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią; więcej na: www.aoecs.org). Licencji udzielają stowarzyszenia zrzeszone w AOECS, a głównym celem programu jest używanie jednego wspólnego znaku identyfikującego żywność bezglutenową.
Produkty z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa to gwarancja bezpieczeństwa. Są regularnie kontrolowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – jedyną w Polsce organizację upoważnioną do przyznawania licencji na używanie znaku.
Więcej informacji na temat celiakii, diety bezglutenowej, a także pełen wykaz produktów ze znakiem Przekreślonego Kłosa znajdą Państwo na stronie Stowarzyszenia: www.celiakia.pl.
W naszej ofercie oprócz produktów ze znakiem Przekreślonego Kłosa mamy także inne produkty bezglutenowe odpowiednie nie tylko dla osób z nadwrażliwością na to białko (które powinny bezwzględnie wyeliminować je z diety). Coraz częściej żywność bezglutenową wybierają również osoby bez jednoznacznych wskazań medycznych, aby urozmaicić swoje menu.
Gluten jest białkiem naturalnie występującym w ziarnach zbóż. Większość ludzi je toleruje, jednak chorzy na celiakię, alergię na pszenicę czy nieceliakalną nadwrażliwość nie powinny go spożywać. W ich przypadku produkty bezglutenowe umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i są niezbędne dla zdrowia. Jedzenie bezglutenowe jest jednak polecane także osobom, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, zespół jelita drażliwego czy cukrzycę.
Produkty bezglutenowe mogą być spożywane również przez osoby zdrowe – jako urozmaicenie zbilansowanej diety. Co prawda produkty bez glutenu same w sobie nie są odchudzające, to zwracanie uwagi na menu i świadome wybieranie produktów spożywczych bezpośrednio przyczynia się do poprawy stanu zdrowia i utrzymania dobrej kondycji.
Istnieje kilka schorzeń, w których bezwzględnie należy wyeliminować gluten z diety. Im szybciej uda się wykryć chorobę, tym wcześniej można podjąć działania zmierzające do zniwelowania jej skutków.
Produkty bezglutenowe muszą być podstawą diety przede wszystkim przy celiakii. Choroba ta dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych – niezależnie od wieku. U chorych spożywanie glutenu powoduje niszczenie kosmków jelitowych, co prowadzi do niedoborów w organizmie, osłabienia i problemów trawiennych.
Badania populacji wskazują, że coraz popularniejsze obecnie są alergia na gluten lub pszenicę. W pierwszym przypadku chorzy mogą spożywać produkty na bazie pszenicy, które są oczyszczone z glutenu. Z kolei chorzy z alergią na pszenicę muszą wykluczyć ten składnik z diety.
Bezwzględne wyeliminowanie glutenu z diety jest też konieczne w przypadku nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, kiedy białko to powoduje u chorych zaparcia, biegunki, wzdęcia itd.
Wysoka jakość produktów bezglutenowych z naszej oferty jest potwierdzona certyfikatami, dzięki czemu możesz mieć pewność, że wyroby są wolne od glutenu i bezpieczne. Nasza żywność bezglutenowa jest przystępna cenowo, a szeroki wybór sprawia, że nie musisz zmieniać swoich dotychczasowych przyzwyczajeń.
W ALDI oferujemy różne rodzaje produktów bez glutenu, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne składniki Twoich posiłków. Do wyboru masz nie tylko bezglutenowe pieczywo czy kasze, ale również m.in. mięsa, sosy, słodycze, nabiał czy napoje. Nie musisz więc zmieniać swoich żywieniowych przyzwyczajeń i rezygnować z ulubionych smaków – w ALDI znajdziesz bezpieczne zamienniki tradycyjnych produktów – pozbawione glutenu, ale nie smaku!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)