Kapusta z grochem to pyszna potrawa, którą ugotujesz szybko dla siebie i swoich gości. To tradycyjne danie przygotowuje się przede wszystkim na wigilię, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić je na stałe do swojego menu. Groch z kapustą jest zdrowy i pożywny. Poznaj nasz sprawdzony przepis na kapustę z grochem.
średni
60min.
4 Porcje | |
---|---|
1 kg | kapusty kiszonej KLOSTERGARTEN |
400 g | grochu DOBRE PLONY |
2 | duże cebule |
3 | liście laurowe |
8 | ziaren ziela angielskiego |
1 łyżka | majeranku |
1 płaska łyżka | kminku |
4 łyżki | oleju BUTTELLA |
sól, pieprz |
Groch namaczamy przez noc. Po tym czasie wymieniamy wodę na świeżą, dodajemy majeranek i gotujemy do miękkości (aż zacznie się nieco rozpadać). Odcedzamy.
Kapustę odciskamy i drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodając szklankę wody i pozostałe przyprawy. Gotujemy około godziny. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju i dodajemy do kapusty wraz z grochem.
W obiegu potrawa występuje zarówno jako kapusta z grochem, jak i groch z kapustą. Która wersja jest poprawna?
Powszechnie używa się obu z nich na określenie tego tradycyjnego wigilijnego dania. W znaczeniu przenośnym – na określenie bałaganu – korzysta się jednak tylko z drugiego. Groch z kapustą jest synonimem zamieszania i nieładu.
Trudno wskazać, które z określeń stosuje się chętniej w praktyce. Wydaje się, że Polacy preferują rozpoczynanie połączeń wyrazowych od wyrazu krótszego, więc być może częściej spotkamy się z określeniem groch z kapustą. Z drugiej jednak strony w zależności od regionu czy przyzwyczajeń rodzinnych ta tradycyjna potrawa wigilijna może być nazywana w różny sposób.
Wigilijna kapusta z grochem powinna być przygotowana odpowiednio wcześnie. Jej składniki to przede wszystkim groch i kiszona kapusta. Zadbaj o to, aby wybrać produkty dobrej jakości. Przed rozpoczęciem przygotowania potrawy sprawdź, czy kapusta jest odpowiednio kwaśna i aromatyczna. Groch namocz w gorącej wodzie przez całą noc. Rano przełóż kapustę do garnka i oba składniki gotuj oddzielnie.
Nie zapomnij o dodatkach. Przepis na kapustę z grochem musi uwzględniać również składniki takie jak cebula, grzyby czy przyprawy. Dodatki nadają daniu aromatu i sprawiają, że jest ono wyjątkowe.
Jeśli już po przygotowaniu kapusty wigilijnej z grochem okaże się, że kapusta jest zbyt kwaśna, możesz jeszcze poprawić sytuację. Wystarczy, że skorzystasz z jednej z naszych wskazówek.
Najpopularniejszy sposób, aby sprawić, że kapusta z grochem będzie mniej kwaśna, obejmuje dodanie do potrawy słodkiej kapusty i ugotowanie. Warzywo najlepiej posiekać na niewielkie kawałki i dusić wolno. Uważaj jednak, aby groch z kapustą nie stał się zbyt mdły. Na bieżąco kontroluj smak i dokonuj niezbędnych modyfikacji.
Jeśli nie masz w domu świeżej kapusty, możesz również wypróbować inny sposób. Kucharze wykorzystują też w celu obniżenia kwasowości potrawy m.in. cebulę, suszone śliwki bądź rodzynki. W zwiększeniu słodkości potrawy pomoże również miód.
Jeśli mimo zastosowanych zabiegów kapusta z grochem dalej będzie zbyt kwaśna, spróbuj dodać do potrawy trochę wody. Być może po dokładnym wymieszaniu składników okaże się, że danie stało się bardziej delikatne w smaku.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)