łatwy
25min.
40min.
| 20 Porcje | |
|---|---|
| 120 g | masła Milsani (do znalezienia w lodówce) |
| 250 g | mąki pszennej Dobre Plony |
| 40 g | cukru Diadem |
| 2 łyżki | cukru wanilinowego Albona |
| 1 szczypta | sól |
| 1 | jajko od kur z wolnego wybiegu |
| Nadzienie: | |
| 120 g | krem orzechowo-nugatowy Nusskati |
| 20 | żurawina Trader Joe’s |
| Poza tym: | |
| Folia spożywcza, foremki do wycinania, papier do pieczenia, woreczek na mrożonki | |
| Niektóre produkty są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. | |
Zimne masło pokrój na drobne kawałki i zagnieć je razem z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, solą i jajkiem na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C (górna i dolna grzałka) lub do 180 °C (termoobieg).
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto, aby miało grubość ok. 4–5 mm. Następnie wytnij z niego okrągłą foremką lub małą szklanką ok. 40 kółek. Ułóż wycięte krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez ok. 10–12 minut.
Po upieczeniu przestudź ciatka, np. na kratce kuchennej. Połowę upieczonych ciastek posmaruj kremem Nusskati. Każde posmarowane kremem ciasto złóż w jedną całość z drugim ciastkiem.
Pozostały krem Nusskati przełóż do woreczka na mrożonki i podgrzej go w kąpieli wodnej. Następnie odetnij jeden z rogów woreczka. Tak powstałym rękawem cukierniczym dekoruj ciastka. Puść wodze fantazji i stwórz na każdym ciastku podobiznę renifera. Nie zapomnij o czerwonym nosie zrobionym z żurawiny. Gotowe ciastka włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)