Potrawa wigilijna, bez której większość z nas nie wyobraża sobie świąt, to z pewnością uszka z grzybami. Najczęściej podaje się je do barszczu, jednak w praktyce ich zastosowań można znaleźć znacznie więcej. Sprawdź, jak zrobić farsz do uszek i jak ulepić uszka, aby były smaczne i nie rozpadały się w zupie.
łatwy
120min.
11 Porcje | |
---|---|
Farsz: | |
40 g | suszonych grzybów |
mała cebula | |
łyżka masła | |
łyżka bułki tartej | |
sól | |
pieprz | |
Ciasto: | |
1,5 szklanki | mąki pszennej |
żółtko jajka | |
przegotowana i gorąca woda |
Opłukane i zalane zimną wodą grzyby pozostawić w garnku na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości i odcedzić. Najlepiej zmielić je w maszynce do mielenia mięsa.
Obrać i posiekać drobno cebulę. Smażyć na roztopionym maśle na patelni do zeszklenia. Dodać do niej zmielone grzyby i podsmażyć, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz zagęszczając bułką tartą.
Ciasto wykonujemy wsypując do miski mąkę, dodając do niej żółto oraz wlewając wodę z czajnika (musi być gorąca). Zagnieść ciasto (nie wpowinno się kleić).
Podzielić ciasto na pół i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wycinać kółka o średnicy ok. 5 cm. Ułożyć farsz na środku każdego z kółek i skleić.
Oba końce uszek zlepić tak, aby w środku powstała dziurka. Gotowe sklejone uszka układać na desce oprószonej mąką. Gotować od razu lub zamrozić. W przypadku gotowania - gotować na małej mocy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z barszczem wigilijnym.
Wykonując uszka z grzybami, uważaj, aby do ciasta nie włożyć za dużo farszu. Zbyt duża jego ilość może sprawić, że ciasto pęknie podczas gotowania. Samo ciasto rozwałkuj równomiernie. Nie ma nic gorszego niż nierówno ugotowane uszka.
Farsz do uszek powinien być aromatyczny. Idealny smak uzyskasz dzięki wykorzystaniu dobrych grzybów, takich jak np. prawdziwki. W praktyce wszystkie składniki powinny być jak najbardziej rozdrobnione. Do ich odpowiedniego przygotowania użyj ostrego noża bądź nawet mielarki do mięsa. Nie zapomnij, aby w czasie przygotowywania uszek pilnować, by farsz nie wysechł. Pomocna będzie m.in. bawełniana ściereczka.
Grzyby suszone przed przygotowaniem uszek powinny być odpowiednio namoczone. Zarezerwuj na tę czynność przynajmniej kilka godzin. Po upływie tego czasu ugotuj grzyby do miękkości. Czas gotowania jest zależny od gatunku. Standardowe grzyby powinny być gotowe do dalszej obróbki już po około 20 minutach gotowania.
Uszka wigilijne to nie tylko farsz. Ogromne znaczenie ma również jakość ciasta, które powinno być delikatne, a jednocześnie elastyczne. Wszystko po to, aby uszka nie pękały ani nie rozpadały się. Aby przygotować idealne ciasto na uszka z grzybami, uważaj z ilością mąki, którą dodajesz. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, podsypuj stolnicę stopniowo niewielkimi jej ilościami.
Uszka z grzybami to znana potrawa wigilijna. W czasie świąt najczęściej podaje się je w barszczu. Na co dzień możesz jednak również dodawać je do innych zup, a nawet jako dodatek do dań głównych czy samodzielnie. Zwłaszcza w tym ostatnim przypadku warto rozważyć dodanie okrasy.
Uszka do barszczu możesz mrozić nawet przez kilka miesięcy. W tym celu ułóż je równo w pojemniku plastikowym albo nawet torbie foliowej. Gdy uda się zapewnić, że uszka nie będą się dotykać, będziesz miał pewność, że w przyszłości łatwo je ugotujesz – bez sklejania i rozrywania.
Ugotowane uszka z grzybami można mrozić, ale oczywiście tylko raz. Dzięki temu po rozmrożeniu nie musisz martwić się o odpowiedni czas gotowania. Popularnym sposobem jest jedynie hartowanie uszek przed zamrożeniem. Dzięki temu zabiegowi zachowują one ładny wygląd i kształt.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)