Afrodyzjaki, pełne witamin, z niewielką ilością kalorii. Do schrupania, grillowania czy pieczenia. Szparagi smakują w każdej wersji, pojawiają się na chwilę, więc lepiej nie marnować tej szansy i wykorzystać ich ofertę. Poznaj przepisy na szparagi #zerowaste
łatwy
15min.
5min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| pęczek | białych szparagów |
| 1-2 kromki | czerstwego chleba |
| 2 łyżki | sezamu |
| łyżka | startego twardego sera lub płatków drożdżowych |
| 0,5 łyżeczki | soli |
| 0,5 łyżeczki | pieprzu |
| skórka z cytryny | |
| kilka gałązek tymianku | |
| 3 łyżki | oliwy |
Pieczywo zetrzyj na tarce, wymieszaj z sezamem i upraż na suchej patelni, dodaj ser lub płatki drożdżowe, pieprz i sól. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
Szparagi umyj, obierz, odetnij ich końcówki – nie wyrzucaj ich -mogą się przydać do innych przepisów, np. na Krem z obierków i końcówek szparagów i mleczną pianką.
W garnku zagotuj wodę, ułóż pionowo szparagi, tak, by główki wystawały znad wody i gotuj przez 5 minut. Wyjmij, osusz.
Na patelni rozgrzej oliwę, ułóż szparagi i smaż przez 3-4 minuty. Gdy się zarumienią, przełóż je na talerz i skrop sokiem z cytryny, posyp chlebowym parmezanem i tymiankiem.
Jeśli masz nieco zwiędnięte szparagi, takie na granicy przydatności – nie marnuj ich. Wrzuć je do słoika i ukiś.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)