Wybierając produkty oznaczone zielonym listkiem, wybierasz produkty uprawiane bez zastosowania środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych. Certyfikacja BIO odnawiana jest co roku, a każdy producent posługujący się tym certyfikatem musi spełnić szereg wytycznych, które pozwolą mu na przedłużenie certyfikatu.
Kupując banany zielonkawe, kupujesz produkt mniej dojrzały – czyli mniej słodki, taki banan aby zyskać aromat musi zostać położony w ciepłym miejscu by dojrzeć. Jeśli wolisz słodkie banany zdecyduj się na zakup bananów pokrytych ciemnymi plamkami. To właśnie te ciemne plamki na powierzchni banana są znakiem dojrzałości produktu.
Możesz dodać je do musów, ciast czy placuszków. Kilka przepisów znajdziesz poniżej.
Banany przechowuj w temperaturze pokojowej, najlepiej z dala od produktów które wydzielają etylen czyli mi. z dala od pomidorów ponieważ to sprawi ze banany szybciej dojrzeją.
Co zrobić by nie wyrzucać przejrzałych bananów? Jeśli tylko widzisz, że banan zmienia kolor skórki na czarny, obierz go, pokrój na małe kawałki, włóż do woreczka do mrożenia i zamróź. Taki zamrożony banan po zblendowaniu z odrobiną mleka kokosowego stanowi smakowity i zdrowy letni deser.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)