Wyrzucamy w Polsce 5 milionów ton żywności, z czego połowa trafia do domowych śmietników. Właśnie dlatego podejmujemy działania na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności, przekazując produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia organizacjom pożytku publicznego, takim jak Caritas, Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta, Banki Żywności i wiele innych. Chcemy aby produkty, które w naszych sklepach mogłyby się zepsuć, zostały przekazane na ręce tych, którzy je wykorzystają. Działania związane z przekazywaniem produktów z krótką datą uzupełniamy o kampanie edukacyjne. Promując racjonalne gospodarowanie produktami spożywczymi, zwiększamy wiedzę i świadomość klientów.
Kampania NiemarnuJEMY ma na celu edukację w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością. W tegorocznej odsłonie zaplanowaliśmy działania zarówno w naszych sklepach, jak i w mediach społecznościowych. Przygotowaliśmy specjalną gazetkę, w której zbieramy w przystępnej formie inspiracje i porady, które – w myśl idei zero waste – przyczyniają się do niemarnowania żywności.
W naszych działaniach wspierają nas eksperci – w ubiegłorocznej kampanii Sylwia Majcher podpowiedziała nam, jak nie marnować i wykorzystywać jedzenie do końca. Poniżej znajdziecie infografikę z kilkoma poradami, które ułatwią niemarnowanie.
Drobne owoce (jagody, maliny, truskawki, porzeczki)
Nie myj ich przed włożeniem do lodówki, bo szybko spleśnieją.
Twarde sery
Nie wyrzucaj końcówek twardych serów. Włóż je do słoika, zalej oliwą lub olejem i schowaj do lodówki. Po tygodniu będziesz mieć smakowy sos do sałatek.
Pieczywo
Pieczywo przechowuj w lnianych lub bawełnianych woreczkach – dłużej będzie świeże.
Wędliny
Kawałki wędlin wymieszaj z oliwą, ostrą papryką lub suszonymi ziołami, potem wrzuć na suchą patelnię i smaż, aż nabiorą chrupkości. Tak powstałe chipsy wykorzystaj do urozmaicenia sałatki lub jako dodatek do kremowej zupy.
Rzodkiewki
Miękkie rzodkiewki wrzuć do miski z lodowatą wodą. Po 10-minutowej kąpieli znowu będą chrupiące.
Biały ser
Twaróg możesz zamrozić. Ważne, by schować go do szczelnie zamkniętego pojemnika i wykorzystać w ciągu miesiąca od włożenia do zamrażarki. Idealnie nadaje się potem do zrobienia klusek czy sernika.
Mięso
Mięso z bulionu czy rosołu wykorzystaj do zrobienia burgerów. Posiekaj je, dodaj ugotowaną kaszę, ulubione przyprawy i ulep z nich okrągłe placki, które usmażysz na patelni.
Sypkie produkty
Mąkę, ryż czy kaszę przesyp do słoików. Szczelnie zamknięte będą odporne na atak moli.
Jabłka
Nie musisz wyrzucać ogryzków i obierek jabłek. Nastaw z nich domowy ocet.
Dojrzały banan
Banana z ciemną skórką możesz zamrozić (bez obierania). Po wyjęciu z zamrażarki usuń skórkę, a kawałki banana wrzuć do blendera. Dodaj kakao, masło orzechowe lub inne mrożone owoce, zmiksuj i ciesz się kremowymi lodami. Skórkę umieść w słoiku z ciepłą wodą. Zakręć go i odstaw na tydzień. Powstałym nawozem podlewaj domowe kwiaty i zioła.
Kampania „COŚ się nie marnuje” ma na celu edukację w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością. W tegorocznej odsłonie zaplanowaliśmy działania zarówno w naszych sklepach jak i w social mediach. W ramach ubiegłorocznej kampanii Nie marnuJEMY” przygotowaliśmy specjalną gazetkę, w której zbieramy w przystępnej formie inspiracje i porady, które – w myśl idei zero waste – przyczyniają się do niemarnowania żywności.
My pomagamy! Ty też możesz
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)