Nietolerancja laktozy to nadwrażliwość układu pokarmowego, która dotyka spory odsetek Polaków. Jak się bowiem okazuje, około 70 proc. populacji jest nią dotknięta w mniejszym lub większym stopniu. Jeśli podejrzewamy u siebie taką dolegliwość, jedynym lekarstwem na nią jest dieta polegająca na spożywaniu nabiału bez laktozy. Warto wiedzieć, na czym polega nietolerancja laktozy i jakie w związku z nią artykuły powinniśmy usunąć z naszego jadłospisu.
Obecnie coraz modniejsze stają się wszelkie diety eliminacyjne. Jedną z nich jest dieta bezglutenowa. Czym jest wobec tego gluten i kto nie powinien go spożywać, a także jakie produkty należy wykluczyć na takiej diecie? Jeśli zdiagnozowano u nas nietolerancję glutenu, z pewnością powinniśmy poznać odpowiedzi na te pytania.
Gluten to białko znajdujące się w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Zawiera on w swoim składzie gluteninę i gliadynę. Szacuje się, że nawet 10 proc. populacji może go nie tolerować. Do tej pory opisano trzy jednostki chorobowe związane z nietolerancją glutenu: celiakię, alergię na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Ich objawy są bardzo podobne, a nazwy błędnie używane jako synonimy jednego i tego samego schorzenia. Są to jednak różne choroby, które mimo występowania podobieństw mają również istotne różnice.
Według danych GUS spożycie cukru w przeliczeniu na mieszkańca Polski rośnie z roku na rok. W ciągu ostatnich kilkunastu lat spożywamy go o 11 kg rocznie na osobę więcej. W 2005 roku spożycie cukru w naszym kraju wynosiło 40,1 kg na mieszkańca, podczas gdy w 2018 roku ta liczba wynosiła już 51,1kg. Według Światowej Organizacji Zdrowia cukier w diecie powinien dostarczać nie więcej niż 10 proc. energii całodziennego jadłospisu, czyli przeciętnie 50 g, a wiele osób zjada 2−3-krotnie więcej.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)