Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Zakupem mięsa do naszych sklepów zajmują się prawdziwi pasjonaci. Naszym celem jest, aby dostawcy, którzy produkują dla naszych marek własnych, byli zaufani i zweryfikowani. Co to oznacza? Spełnianie norm najwyższej jakości, takich jak QAFP, IKB KIP, BRC, IFC, Beter Leven, a przede wszystkim QS. O wszystkich tych certyfikatach możesz dowiedzieć się na tej stronie.
Coraz bardziej świadomie podejmujemy decyzje o zakupie mięsa. Chcemy partycypować w tym trendzie, odpowiadać na potrzeby kupujących.
Zależy nam na dostarczaniu produktów, które:
Nie wszystkie produkty naszych marek własnych spełniają te normy, ale zależy nam, by w naszych markach własnych rozwijać te standardy i docelowo sprzedawać tylko najlepsze produkty.
Produkcja żywności powinna odbywać się lokalnie – w tym samym miejscu gdzie pola i pasza powinny znajdować się też fermy. Wierzymy w to, że dobrze jest skracać łańcuchy dostaw, minimalizować ślad węglowy i wspierać lokalnych rolników.
Wybierając produkty z oznaczeniem POLSKI CHÓW w marce Mięsne Specjały, masz pewność, że wspierasz polski biznes, przyczyniasz się do poprawy dobrostanu zwierząt (które nie są przewożone) i działasz proekologicznie.
Na naszych półkach sklepowych, w marce Mięsne Specjały, znajduje się aż 83% produktów z taką etykietą. Jesteśmy z tego wyjątkowo dumni. Wspieramy nie tylko najwyższą jakość, ale też polskich dostawców!
Czym jest QAFP? To System Gwarantowanej Jakości Żywności (z ang. Quality Assurance for Food Products). Został on opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, czyli organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej.
Kupując produkty wytworzone w certyfikowanym Systemie Jakości Żywności QAFP, klient otrzymuje gwarancję, że:
Większość produkty wieprzowe w marce Mięsne Specjały posiadają taki właśnie certyfikat. Szukaj go, a znajdziesz najwyższą jakość i najlepszy smak.
W Polsce najczęściej kupowanym produktem mięsnym jest drób. Ponad połowa ankietowanych konsumentów podaje, że jeśli wybiera mięso, to kurczaka, a aż 73% z nich deklaruje, że przy wyborze zwraca uwagę na oznakowanie i certyfikaty kupowanych produktów.
Dostawca drobiu dla Mięsnych Specjałów to Storteboom, firma, która przykłada ogromną wagę do tego, by w jej asortymencie znajdowały się zdrowe i jakościowe produkty. Fermy, na których hodują zwierzęta, spełniają najwyższe normy.
Zobacz, jakie certyfikaty ma nasz dostawca:
W czasopiśmie czekają na Ciebie przepisy, porady i przydatne informacje dotyczące tego jak weryfikować jakość mięsa kupowanego w sklepie. Sprawdź co kupować aby nie żałować. Przygotuj się na nadchodzące święta i zaplanuj zakupy już teraz! Gwarantujemy że lektura będzie smakowita.
Szynka idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia oraz gotowania. Dzięki zawartości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste (o ile zostanie przyrządzone w odpowiedni sposób). Ilość tłuszczu zależna jest od zwierzęcia, z którego pochodzi. Najbardziej znane potrawy z szynki wieprzowej to kotlety panierowane, bitki czy pieczeń. Szynkę, którą chcesz upiec czy usmażyć bez panierki, należy z dużym wyprzedzeniem zamarynować. Jeśli sam mielisz mięso na mielone lub pulpety, pamiętaj, że szynka dobrze łączy się z chudą wołowiną czy drobiem.
To jeden z najcenniejszych rodzajów mięsa, które jest chude i cechuje je wyjątkowa delikatność. Polędwiczki można smażyć, piec i dusić. Przy pracy z polędwicą należy zwrócić szczególną uwagę na długość obróbki cieplnej. Mięso (odwrotnie niż wołowa polędwica) nie może być podawane surowe, ale przegotowanie polędwicy z kolei sprawia, że stwardnieje.
Karkówka nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania czy duszenia. Duża ilość tłuszczu sprawia, że będzie soczysta i aromatyczna. Na bazie tłuszczu z karkówki wychodzą gęste i esencjonalne sosy. Mięso warto zamarynować na kilka godzin przed obróbką, dzięki temu przejdzie aromatami i finalnie jego smak będzie bardziej wyrazisty. Do karkówki najbardziej pasują takie zioła jak kolendra, oregano, liść laurowy, cebula, czosnek czy pieprz.
W skład tego fragmentu wchodzą żebra z mostkiem, które są pokryte cienką warstwą mięśni i tłuszczu. Nadają się do gotowania i duszenia. Na żeberkach możesz ugotować pyszną zupę na mięsnym wywarze. Z kolei przy duszeniu żeberek należy je wcześniej zamarynować. Żeberka lubią długą obróbkę cieplną w niezbyt wysokiej temperaturze.
W skład tego fragmentu wchodzą żebra z mostkiem, które są pokryte cienką warstwą mięśni i tłuszczu. Nadają się do gotowania i duszenia. Na żeberkach możesz ugotować pyszną zupę na mięsnym wywarze. Z kolei przy duszeniu żeberek należy je wcześniej zamarynować. Żeberka lubią długą obróbkę cieplną w niezbyt wysokiej temperaturze.
Nieczęsto wykorzystujemy ten element w naszej kuchni, a szkoda, bo mięso blisko kości jest bardzo aromatyczne i esencjonalne. Z tego powodu o szyi z kurczaka powinniśmy myśleć jak o podstawie bulionów na zupy i sosy. Dzięki odpowiedniemu umyciu produktu i jego przyprawieniu uzyskujemy świetną bazę. Szukasz kolagenu? Pamiętaj że szyje możesz zmieszać z kurzymi łapkami. Po sporządzeniu takiego bulionu już jego odrobina dodana do zupy sprawi, że danie nabierze nowego smaku.
Tuszka to nic innego jak kurczak w całości, który został pozbawiony głowy oraz łapek. Takiego kurczaka możesz zamarynować i upiec w całości. Marynata do kurczaka może być różna, a efekt końcowy spektakularny. Jeśli wolisz kupować kurczaka w całości, możesz go też samodzielnie rozebrać i podzielić na mniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe. Czyni ją bardzo dobrym składnikiem diety niskotłuszczowej i niskokalorycznej, jest lekkostrawna. Filet z piersi kurczaka stanowi zdrową alternatywę dla mięsa czerwonego Możesz ją usmażyć, upiec, ugotować lub zrobić na parze. Pierś z kurczaka nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej, a by była soczysta i aromatyczna, wystarczy ją dobrze zamarynować.
Są źródłem białka, które chroni nas przed utratą tkanki mięśniowej, jednak nie są tak nisko kaloryczne jak pierś z kurczaka. Skrzydełka dobrze smakują po usmażeniu, ale mogą być też podstawą wywaru na zupę.
Nogi, udka i podudzia to mięso bogate w mioglobinę, która opowiada za przechowywanie tlenu w mięśniach – im ciemniejsze mięso, tym więcej mioglobiny, a co za tym idzie więcej wartości odżywczych. Dolne części kurczaka są zdrowe, a jego ciemniejszy kolor w żaden sposób nie wpływa na jego gorszy smak – wręcz przeciwnie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)